Omikronvarianten

- Kan bli dominant på seks uker

Smitteekspert anslår at omikronvarianten kan bli dominant på få uker.

NY VARIANT: Den nye coronavarianten, omikron, har enda ikke blitt påvist i Norge. FHI legger imidlertid til grunn at varianten allerede har nådd innenfor landegrensene. Foto: Robin Utrecht/Shutterstock/NTB
NY VARIANT: Den nye coronavarianten, omikron, har enda ikke blitt påvist i Norge. FHI legger imidlertid til grunn at varianten allerede har nådd innenfor landegrensene. Foto: Robin Utrecht/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Arnoldo Frigessi, professor i biostatistikk ved Universitetet i Oslo, estimerer at det kan ta mellom seks og ti uker fra det første tilfellet av omikronvarianten blir påvist i Norge, til den blir den dominante coronavarianten i landet.

- Da deltavarianten kom til Norge tok det omtrent tre måneder før den ble den dominante varianten. Man kan tenke seg at det kommer til å gå litt raskere med omikron. Kanskje det kan gå alt fra seks til ti uker fra det første tilfellet blir påvist i Norge, til den blir dominant i landet, sier han til Dagbladet.

Han understreker imidlertid at det fortsatt er lite kunnskap om viruset, så han kan ikke si noe med sikkerhet, før det finnes bedre statistikk og oversikt.

- Vi jobber intenst for å skaffe oss en god forståelse av virusvarianten, og vi kan ikke si med sikkerhet hvilke egenskaper denne varianten har. For å anslå hvor smittsom viruset er, må vi først være i stand til å se dette i dataene.

OMIKRON: Helsedirektør Bjørn Guldvog svarer på Dagbladets spørsmål om omikron-varianten. Video: Anton Lier / Dagbladet TV. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet Vis mer

Kan være i Norge

Den nye coronavarianten ble først oppdaget i Sør-Afrika og meldt til Verdens helseorganisasjon (WHO) 24. november. Varianten har allerede rukket å spre seg til en rekke land over hele verden, blant annet til flere land i Europa.

Det estimeres at varianten er veldig smittsom, som følge av at viruset har uvanlig mange mutasjoner. Det er også en stor bekymring for at vaksinen er mindre effektiv i møte med den nye mutasjonen, ifølge Reuters.

- Omikron har et antall spike-mutasjoner som er uten sidestykke, hvorav noen er svært bekymringsfulle med tanke på deres potensielle innvirkning på pandemiens utvikling, skriver WHO i en uttalelse, ifølge Reuters.

Et av de europeiske landene der omikron er påvist er Danmark, men varianten er foreløpig ikke blitt påvist i Norge.

Likevel legger Folkehelseinstituttet til grunn at omikronvarianten allerede kan eksistere i Norge.

- Vi er i hvert fall nokså sikre på at den kommer snart, om den ikke er her allerede, sier Camilla Stoltenberg til NRK.

DOMINANT: Arnoldo Frigessi, professor i biostatistikk ved Universitetet i Oslo, sier til Dagbladet at det kan ta alt fra seks til ti uker før viruset blir dominant. Foto: Oslo universitetssykehus
DOMINANT: Arnoldo Frigessi, professor i biostatistikk ved Universitetet i Oslo, sier til Dagbladet at det kan ta alt fra seks til ti uker før viruset blir dominant. Foto: Oslo universitetssykehus Vis mer

Kan bli dominant

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) kan man foreløpig ikke vurdere risikoen for at omikronvarianten overtar for deltavarianten som den dominerende varianten i Norge. Det kommer fram i FHIs risikovurdering om omikronvarianten.

«Inntil videre er det ønskelig å stoppe eventuelle lokale utbrudd med omikronvarianten i Norge, men dersom omikronvarianten har betydelig større spredningsevne enn deltavarianten, er det ikke mulig å hindre at omikronvarianten blir den dominerende varianten», heter det i risikorapporten.

Under pandemien har Frigessi selv jobbet mye med hvordan coronaviruset sprer seg i Norge, basert på statistiske modeller og de tallene som kommer inn fra helsemyndighetene.

Han forklarer at når varianten blir påvist i Norge, så får han tildelt all statistikk over hvor mange av tilfellene som er omikron og hvor mange som er delta.

- Dette kommer til å gi oss et bilde av hvor mange som er smittet med den nye varianten, og hvor raskt den smitter, sier Frigessi og legger til:

- Når det første smittetilfellet med omikron blir påvist i Norge så kommer vi til å ha gode data og estimater.

Problem med selvtest

Selv om Frigessi understreker at man har mye helsedata i Norge, er han fortsatt bekymret for hva selvtestene har å si for smittesporingen framover.

- Det er et problem at flere som får en positiv selvtest ikke registrerer resultatet. Det gjør at vi ikke får antall testet, så nå begynner vi bare å bruke data fra sykehusinnleggelsene, sier professoren.

Han påpeker at han er usikker på hvordan man raskere skal kunne fange opp den nye varianten når man ikke i like stor grad kan se resultatet fra alle testene som blir tatt.

- Det er litt vanskelig å skulle følge med på smittespredningen i samfunnet i real-time nå, fordi sykehusinnleggelser skjer først omtrent ti dager etter smitte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer