Kan bli dømt for 3045 drap

I dag kan Mounir El Motassadeq bli dømt for medvirkning til 11. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dom i den første rettssaken mot en angivelig deltaker i planleggingen av terrorangrepene mot USA for halvannet år siden faller i Hamburg onsdag.

På tiltalebenken sitter den 28 år gamle marokkaneren Mounir El Motassadeq. Han er blant annet tiltalt for å ha medvirket til drap på de 3045 ofrene i terrorangrepene mot New York og Washington.

Påtalemyndigheten vil ha ham fengslet i 15 år, mens forsvarerne vil ha ham frifunnet. Et panel på fem dommere avsier dom i saken, hvor pårørende til ofre fra terrorangrepene har vært innkalt som vitner.

Styrket vakthold

Sikkerhetsforanstaltningene under rettssaken, som startet i oktober, har vært omfattende. En stor politistyrke holder vakt utenfor rettssal 237, som er ombygd for anledningen.

Rettssaken har belyst Tysklands rolle som vertsland for ekstremistiske islamistiske grupper. Flere advokater anser rettssaken som en prøvestein for kommende saker mot medlemmer av al-Qaida.

- Mange som følger rettssaken, mener at den er påvirket av politikk. Selv mener jeg at dommerne fortsatt er upartiske, uttalte en tysk advokat i forkant av domsavsigelsen.

Misfornøyd

Den tiltaltes forsvarer har vært misfornøyd med at flere viktige vitner, som er medlemmer av al-Qaida, ikke er blitt avhørt. Det gjelder først og fremst Ramzi bin al-Shaibah og Mohammed Haydar Zammar, som sitter fengslet i henholdsvis USA og Syria. Informasjon som kan skade Tysklands nasjonale sikkerhet er dessuten blitt hemmeligholdt.

Rettssaken har vist at det er vanskelig for myndighetene å bevise at noen er medlemmer i al-Qaida. Det er også blitt stilt spørsmål ved hva som er forskjellen på en forbryterorganisasjon og en terrorgruppe. Under det siste rettsmøtet understreket dommeren at Motassadeq muligens kunne bli dømt for å ha støttet terrororganisasjonen, snarere enn å ha vært medlem av den.

Sammensvoren?

Aktor, som har forsøkt å bevise at Motassadeq og hans venner var knyttet til al-Qaida-cellen i Hamburg, mener at 28-åringen kjente til flykaprernes planer og spilte en nøkkelrolle i terrorangrepet, blant annet ved å sørge for pengeoverføringer.

Ifølge aktor er det bevist at 28-åringen var et stiftende medlem av al-Qaida cellen til Mohammed Atta og derfor delte dens radikale fundamentalistiske hensikter.

Motassadeq har på sin side uttalt at han er redd han kan bli «et tilfeldig offer» i kampen mot internasjonal terrorisme. Sammen med sine forsvarere har han avvist ethvert kjennskap til noen sammensvergelse. I løpet av den fire måneder lange rettssaken har han fortalt at han kjente noen av de 19 kaprerne, men han sier at han bare hjalp dem med alminnelige vennetjenester.

Direkte bevis for medlemskap i al-Qaida har vært vanskelig å skaffe for myndighetene overalt i Europa. I Storbritannia, hvor over 300 personer er pågrepet under en ny terrorlov, er bare få personer blitt stilt for retten og bare tre personer er dømt for terrorisme.

(NTB)

KAN FÅ LANG STRAFF: Mounir El Motassadeq.