Kan bli dømt for alltid

Viggo Kristiansen kan bli idømt forvaring på 21 års fengsel når dommen faller. I praksis kan det bety at han aldri slipper ut. I så fall må han først tilstå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rød i ansiktet og med nevene knyttet så hardt rundt pennen at knokene ble hvite, hørte Viggo Kristiansen juryens formann kunngjøre kjennelsen. Skyldig, skyldig, skyldig.

Juryen fant ikke rom for tvil og dømte ham for voldtekt og overlagt drap på Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8).

Selv nekter 22-åringen hardnakket. Det kan komme til å koste ham friheten for alltid.

Kristiansen er nemlig naglet som en særdeles farlig mann av de rettsoppnevnte psykiatrisk sakkyndige, professorene Kjell Noreik og Jofrid Alice Nygaard. Retten har derfor få andre straffealternativer enn å dømme ham til 21 års forvaring, som i tillegg til å være straff, også er ment å skulle beskytte samfunnet.

Kristiansen må med andre ord «helbredes» for å slippe ut. Og det er bare en tilståelse, en erkjennelse av det gale han har gjort, som vil kunne gi ham en annen diagnose.

Aggressiv

Onsdag møter igjen professorene Noreik og Nygaard i Agder lagmannsrett. I rapporten som de la fram før kjennelsen, ble Kristiansen beskrevet som en person med alvorlig emosjonelt ustabil personlighetsavvik med klare umodne trekk.

De varslet samtidig at ved en eventuell skyldig-kjennelse, ville diagnosen forsterkes ytterligere med også å inneholde «avvikende sjelsevner med betydelig aggressivitet». Trolig vil de også konkludere med at Kristiansen er pedofil.

Når retten får høre dette, har de ingen andre alternativer enn å idømme 22-åringen 21 års forvaring.

Klare føringer

Da Kristiansen forlot rettslokalet som en dømt mann, snudde han seg mot den meddømte Jan Helge Andersen med et iskaldt blikk. Andersens forklaring var og ble bærebjelken i saken mot Kristiansen.

I løpet av en snau time lang rettsbelæring tirsdag morgen, før juryen trakk seg tilbake, gikk førstelagmann Asbjørn Nes Hansen langt i å anbefale lagretten å kjenne Kristiansen skyldig.

- Saken står og faller med Jan Helge Andersens forklaring, og om den er troverdig holdt opp mot de andre bevisene i saken, sa Nes Hansen.

Fagdommeren - og juryen - har med andre ord festet lit til Andersens forklaring.

- Dette kan få betydning for straffeutmålingen hans, sier Andersens forsvarer Ben Fegran, som kjemper for å få redusert straffen på 17 år fra byretten.

Resten av uken vil aktor, førstestatsadvokat Edward Dahl, og de to forsvarerne prosedere på straffeutmålingen. Først når dommen er falt, behandles kravene om erstatning, hvor det også kan bli reist krav i en overgrepssak som Kristiansen tirsdag ble frikjent for.

Dom for straffeutmåling faller trolig onsdag neste uke.

(NTB)