Kan bli dømt for bjørnedrap

Bonde Jarl Pedersen kan bli sendt i fengsel etter å ha skutt bjørnen som brøt seg inn i grisebingen hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIRKENES (Dagbladet): Pasvik-bonden skjøt og drepte bjørnen natt til 15. august i fjor. Da sto bjørnen og spiste for i grisebingen, etter å ha jaget grisene rundt.

Øst-Finnmark tingrett mente han handlet i nødverge og frifant ham.

«Skjøt uten grunn»

Men påtalemyndigheten gir seg ikke. De mener Jarl Pedersen (43) har drept et totalfredet rovdyr uten grunn og brutt viltloven.

I går startet ankesaken i Hålogaland lagmannsrett.

-  Først sluttet vi med sau. Nå må vi antakelig slutte med gris, fordi miljømyndighetene mener den er «åte» for bjørnen. Rovviltforvaltning er på villspor. Det er de som har tvunget fram prosessen mot meg.

-  Hadde ikke valg

-  Jeg var sikker på at bjørnen ville drepe grisene, og hadde ikke noe annet valg enn å skyte, sier Pedersen.

Han mener dette er starten på en krigstilstand mellom bjørn og bønder, og viser til at Stortinget har bestemt at Finnmark skal være det store bjørnefylket.

Mens Pedersen ventet på rettssaken, slo en annen bjørn til og drepte to av grisene hans.

-  At bjørnen drepte to av dyra hans er tragisk, men har ingen betydning for vår vurdering, sier politiadvokat Ellen-Katrine Hætta. Hun mener Pedersen hadde til hensikt å drepe bjørnen uten å prøve andre alternativer.

TILTALT: I går møtte Jarl Pedersen (t.h.) i retten, tiltalt for bjørnedrap. Nylig slo en ny bjørn til i grisebingen, med blodig resultat. Her sammen med Henrik Kristoffersen.