Kan bli dømt i dag

Ane Lykke Reppe (60) risikerer livstid i fengsel hvis hun blir funnet skyldig i øksedrapet.

SKYLDIG ELLER IKKE SKYLDIG?Ane Lykke Reppe står tiltalt for mord og bedrageri. Og risikerer livstid i fengsel. Foto: Thomas Rasmus Skaug
SKYLDIG ELLER IKKE SKYLDIG?Ane Lykke Reppe står tiltalt for mord og bedrageri. Og risikerer livstid i fengsel. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Göteborg (Dagbladet.no): Den norske kunstneren og illustratøren ble frikjent i tingretten for mord, som er den svenske betegnelsen for uaktsomt drap, men dømt for bedrageri.

Gårdbrukeren Per-Olov Thernström ble funnet naken og ille tilredt i sommerhytten ved sjøen Mangen, en halvtimes kjøretur fra Karlstad, 27. juli i fjor — ni dager etter at Lykke Reppe slo ham i hjel med øks.

Rettspsykiatrisk eller ikke
Kunstneren innrømmer å ha tatt livet av sin gode venn, men at dette skjedde i en nødvergesituasjon da hun ble forsøkt voldtatt.

Allerede onsdag, under siste dag av ankesaken, kan det komme en forsmak på hva som blir utfallet: Skulle retten bestemme seg for å gjennomføre en rettspsykiatrisk undersøkelse av tiltalte, vil det gå en måneds tid før det faller dom i saken — og hun vil bli begjært varetektsfengslet - og meget sannsynlig dømt til fengsel.

Skulle ikke retten finne det nødvendig med en undersøkelse, vil det etter alt å dømme bety en betinget dom for bedrageri — og hun vil gå fri.

 - Blir hun ikke dømt nå er det ikke mer vi får gjort. Jeg var veldig sikker på at hun skulle bli dømt i tingretten. Nå tør jeg ikke spå noe som helst, sier aktor, Barbro Brännlund, til Dagbladet.

BLODSPRUTEN: Kriminalteknikere vil legge fram bevis på at Per-Olov Thernström lå stille da han ble påført de dødelige økseslagene. Foto: Thomas Rasmus Skaug
BLODSPRUTEN: Kriminalteknikere vil legge fram bevis på at Per-Olov Thernström lå stille da han ble påført de dødelige økseslagene. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Nye bevis
Onsdag vil det bli lagt fram to nye bevis i saken, som Brännlund og bistandsadvokat Thomas Bodström mener vil bevise at Lykke Reppes forklaringer om det som skjedde i sommerhytten ikke er sant:

En rettsmedisiner, som har gjennomført en grundig obduksjon av avdøde, vil bevise at det ikke fantes rikelig mengder sove- og smertestillende medisiner i kroppen til Thernström. Dette strider mot Lykke Reppes forklaringer. Hun har forklart at hun delte og knuste rundt 12 tabletter som hun gjemte inn i tre sjokoladeboller og serverte avdøde.

I tillegg vil en av Sveriges fremste kriminalteknikere, bevise at blodspruten på veggen ikke er forenelig med Lykke Reppes forklaringer om at det har vært en kamp mellom liv og død på soverommet. Konklusjonen er at avdøde verken kan ha stått eller sittet i sengen — men ligget da økseslagene kom.

- Dette kan ikke Lykke Reppe bortforklare, det går bare ikke. Da er det ikke lenger snakk om nødverge. Lykke Reppe lyver, sa Bodström til Dagbladet sist uke.