Kan bli dømt i New York

To 24-åringer fra Oslo ville lure til seg forsikringspenger, og diktet opp et knivran i Central Park.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge avisen New York Times hadde de to mennene vært på backpacker-tur i California og Las Vegas før de kom til New York i helgen. 

Fra en telefonkiosk i Central Park ringte de sent mandag kveld til politiet og fortalte at de var blitt ranet med kniv, skriver Aftenposten.


La skylda på afro-amerikaner

I den offisielle politirapporten fra hendelsen står det at de to ofrene beskrev raneren som en afro-amerikansk mann i 20-årene.

Ranet skulle ha skjedd rundt 23.30, og raneren skulle ha tatt med seg en CD-spiller, en gullring, en klokke og et digitalt videokamera, alt med en total verdi på bortimot 13 000 kroner.

Politiet rykket ut og sammen med nordmennene skal de ha saumfart områtet The Ramble i Central Park en time til fots. The Ramble er et bakkete skogholt i den digre parken som er New Yorks stolthet og grønne lunge, skriver en blogger fra journalistutdanningen ved Columbia universitet i byen..

Avslørt
New York-politiet har hatt flere overfall på turister de siste ukene, og tok dermed det påståtte knivranet svært alvorlig, og satte en erfaren etterforsker på saken.

Samtidig er politiet klar over at det kommer flere falske anmeldelser fra turister som vi spe på reisekassa med forsikringspenger. Ofte kommer de falske ransanklagene dagen før hjemreise.

Så da politiet kom til 24-åringenes hotel neste morgen for å stille noen flere spørsmål, og oppdaget at ryggsekkene var pakket og nordmennene klare til å dra, ble de to tatt inn til nye avhør.

Den kvinnelige etterforskeren Cheryl Robinson ble raskt mistenksom, og flyttet de to til separate avhørsrom. Dermed diktet de helt ulike versjoner av ranet.

"De to ofrene har trukket tilbake sin historie og er deretter arrestert under anklage om falsk anmeldelse" heter det i politiets rapport.


Rasisme

Falske ransanklager er i seg selv en alvorlig politisak. Men i New York og andre amerikanske byer er det ekstra alvorlig når man dikter opp en svart ransmann.

Bystyremedlem Charles Barron mener nordmennenes falske anklage passer inn i et "rasistisk mønster". Den mest kjente saken av dette slag stammer fra 1989, da fem svarte ungdommer ble dømt for å ha voldtatt Trisha Meili.

De fem ble løslatt da gjerningsmannen meldte seg i 2002.


Løslatt
Påtaleseksjonen på Manhattan forteller at de to ble løslatt på prøve tirsdag, men at en rettssak er berammet til 7. september.

- De to er tiltalt for falsk anmeldelse og falsk skriftlig forklaring. Begge lovbruddene har en strafferamme på inntil ett års fengsel, opplyser en representant for seksjonen til Aftenposten.

Dagbladet.no ringte imorges en av guttene, men han ønsket tilsynelatende ikke å snakke med oss. Ved neste oppringning var telefonen avstengt.

Tilsto
Begge guttene har tilstått svindelforsøket. Den ene av dem har i følge forsvareren forklart at poenget var å svindle på reiseforsikringen.

Politiet fant alle gjenstandene de hevdet var stjålet i ryggsekkene deres, med unntak av kameraet, som de trolig aldri har hatt.

- De skulle egentlig hatt et fly hjem tirsdag, men politiet ville ikke la dem ringe og booke om. Jeg tror de har reist nå, men de måtte kjøpe ny flybillett, sier advokat Gene Conway.

Ifølge påtaleseksjonen i New York vil det bli utstedt en arrestordre på de to om de ikke møter til rettssaken i september.

Det kan bli lenge til neste USA-tur.