Kan bli drept av folket han elsker

Nestemann på IS sin dødsliste elsker den islamske verden.

NESTEMANN PÅ DØDSLISTA: Detter er trolig Steven Sotloff, i hendene på morderne i Den islamske stat.  REUTERS/Social Media Website via REUTERS TV Scanpix
NESTEMANN PÅ DØDSLISTA: Detter er trolig Steven Sotloff, i hendene på morderne i Den islamske stat. REUTERS/Social Media Website via REUTERS TV ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I videoen som viser den brutale henrettelsen av journalist James Foley, dras et annet gissel inn mot slutten av videoen. Hans navn er Steven Sotloff.

Foleys antatte morder sier at denne mannens liv er avhengig av president Barack Obamas neste trekk i Irak.

Obama har gitt ordre til bombing av posisjonene til IS, Den islamske stat, kalifatet som de ekstremistiske sunni-muslimene har opprettet i store deler av Syria og Irak.

Snakker arabisk - Livet til denne amerikanske borgeren, Obama, avhenger av ditt neste trekk, sier den maskerte mannen, som holder det som etter alt å dømme er Sotloff i kragen i en oransje fangedrakt som er lik den Foley hadde på seg da han ble henrettet.

Amerikanske myndigheter vurderer videoen som autentisk.

Sotloff er en erfaren Midtøsten-journalist som har bodd i den islamske verden i flere år, og snakker arabisk. Han har reist inn og ut av Syria mange ganger, og det var på en tur fra den tyrkiske grensa og inn mot Syrias gamle finanshovedstad Aleppo han ble tatt som gissel. Det var 4. august 2013.

Sotloffs familie valgte å ikke si noe offentlig om gisseltakingen, i det håp at det ville gjøre situasjonen bedre for Steven Sotloff.

Men etter at USA tidligere i måneden engasjerte seg i den irakiske borgerkrigen, og amerikanske fly bombet stillingene til IS, er amerikanske gisler blitt en viktig kapital for IS. De er offerlam i propagandakrigen.

- Stand-up filosof - Jeg har møtt familien Sotloff i Miami og jeg har snakket med dem på telefon fra Washington om Stevens situasjon. Mitt kontor har tatt kontakt med relevante byråer, departementer og også organisasjoner på bakken i Syria, for å forsøke å få svar til Sotloff-familien. Dette er en tragisk situasjon og vi ser at Den islamske staten ikke har noen respekt for menneskeliv, sier Illeane Ros-Lehtinen, kongressmedlem for republikanerne fra Florida, der Steven Sotloff kommer fra, ifølge Washington Post.

På sin Twitter-konto presenterer Sotloff seg som en «stand-up filosof fra Miami». Sotloff har bodd i Jemen i flere år, og har vært de fleste steder i Midtøsten. Han har jobbet soom freelance-journalist for blant annet anerkjente medier som Time Magazine og Christian Science Monitor.

Det er Ann Marlowe, skribent og forretningskvinne, som skriver på Twitter at Sotloff bodde i Jemen i mange år, og at han elsket den islamske verden.

- For dette er han truet med halshogging, skriver hun.

DREPT: James Foley ble halshogd av IS. Foto: AP / NTB Scanpix
DREPT: James Foley ble halshogd av IS. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer