Kan bli ekstern gransking

Arbeiderpartiets sentralstyre samles nå for å begynne oppvasken etter katastrofevalget. Det vil også bli en kamp om hvor omfattende selvransakingen blir. Et alternativ er en «havarikommisjon» der man henter inn et navn utenfra, ifølge Dagbladets kilder.

VALGTAPER: Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet var valgets store taper. Nå starter oppvasken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VALGTAPER: Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet var valgets store taper. Nå starter oppvasken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FOLKETS HUS/YOUNGSTORGET (Dagbladet): Jonas Gahr Støre oppsummerte seint i går kveld valget foran sine egne i storstua i Folkets hus.

- Vi må være ærlige og si det som det er. Det er ikke godt nok. Ambisjonene er større. Vårt mål er selvfølgelig å være landets største parti, sa Støre.

Støre fikk full applaus fra salen. Men Arbeiderpartiet er ikke lenger Norges største parti - etter 99 år på tronen.

Statsminister Jonas Gahr Støre takker velgerne som har stemt på Arbeiderpartiet og lover at partiet skal forsøke å levere politikk for velgerne. Video: NTB Vis mer

Samtidig som Støre var på talerstolen sto LO-leder Peggy Hessen Følsvik i døråpningen til salen. Hun sa ikke et ord til pressen, men forlot valgvaken i det applausen brøt ut.

Dagen derpå sendte hun ut en pressemelding:

- Venstresida fant aldri den formen vi håpet på. Nå skal både vi og Arbeiderpartiet sørge for en skikkelig valgevaluering.

Eggum: Ikke vis til Ukraina

Fellesforbundets leder Jørn Eggum, som også sitter i sentralstyret, ble igjen på valgvaken og satte seg ned med Dagbladet:

- Vi må nå ha en ordentlig gjennomgang av hvorfor vi ikke får høyere oppslutning i stedet for å si at det er krig i Europa og at statsråder gjør feil. Jeg tror ikke det er så enkelt, sa Eggum.

Eggum varslet en brutal selvransakelse.

- Jeg ser ikke at ledelsen skal ha et større ansvar enn resten av organisasjonen, men vi må finne svar på om problemet er måten vi presenterer politikken eller om vi ikke er flinke til å lytte og forstå tida vi lever i.

I dag starter oppvasken med møte mellom LO- og Ap-ledelsen klokka 12 og sentralstyremøte i Arbeiderpartiet klokka 13. Det er videre bare to uker til landsstyremøte.

Helseminister Ingvild Kjerkol formulerte det på følgende vis på vei inn til sentralstyremøtet:

- Det er vanskelig å si noe i dag som ikke høres ut som Komiske Ali.

BETTUTET: Lo-lederen tar inn valgresultatet. Hun forlot valgvaken umiddelbart etter Støres tale. Foto: Lars EIvind Bones / Dagbladet
BETTUTET: Lo-lederen tar inn valgresultatet. Hun forlot valgvaken umiddelbart etter Støres tale. Foto: Lars EIvind Bones / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har snakket med en rekke kilder i og rundt Arbeiderpartiets sentralstyre og i fagbevegelsen om hva som nå skjer videre.

«Havarikommisjon»

Samtlige kilder Dagbladet har snakket med peker på at oppvasken som nå skal skje i Arbeiderpartiet må ledes av en som står utenfor dagens ledelse.

Men frykten blant dem som nå er alvorlig bekymret for Arbeiderpartiets framtid og sjel, er at mandatet ikke er omfattende nok og at man går grundig nok til verks.

I første omgang blir det en kamp internt for å få en «havarikommisjon» på plass som skal se utover dagens politiske situasjon med Ukraina-krig, dyrtid og inflasjon.

Unge Høyre-politiker Daniel Stensland ble valgvakens «meme» da denne videoen raskt spredde seg. Video: NRK/ Dagbladet TV Vis mer

Knut Storberget er et navn som er trukket fram som et eksempel på en aktuell kandidat til å lede en slik havarikommisjon, men samtlige kilder sier det er for tidlig å konkludere på navn - mandatet til evalueringen er det som nå står på spill.

Storberget var statsråd under Stoltenberg og sto i stormen som justisminister 22. juli. Han er i dag statsforvalter i Innlandet og ledet så seint som i vår arbeidet med Forsvarskommisjonen.

Det er altså aktuelt å se utenfor dagens sentralstyre og aktive Ap-politikere for å finne en som kan granske partiets hjerter og nyrer.

- Katastrofevalg

I grenlandsområdet gikk Arbeiderpartiet på en historisk smell. Ordførerne Robin Kåss (Porsgrunn) og Hedda Foss Five (Skien) slo i dag alarm i NRK og ber om nettopp en havarikommisjon.

- Vi virker ikke som det industrivennlige og styringsdyktige partiet som vi bør. Det var et katastrofevalg for regjeringspartiene i Grenland, sier Kåss til NRK.

I Skien får Hedda Foss Five avløsning etter 20 år med Ap-styre.

- Dette er krise. Det må vi ikke snakke bort. Opplevingen min er at det ikke har vært ført en politikk for de befolkningstette områdene på Østlandet. Politikken har ikke kommet befolkningen vår til gode, de opplever ikke at de er viktige, sier Foss til NRK.

Valgvinner Kari

Andre navn som trekkes fram som mulige kandidat til å lede et arbeid med å evaluere katastrofevalget er Kari Nessa Nordtun og Tore O. Sandvik fra Trøndelag.

Kari Nessa Nordtun er en av Arbeiderpartiets få vinnere i valget. Stavanger-ordføreren, som sitter i sentralstyret, gikk fram i valget og har med praktisk politikk og persontekke klart å bli populær under tidenes mest upopulære regjering.

Håpet er i skrivende stund ikke ute på om hun beholder ordførerjobben, hvis ikke er hun aktuell til å lede evalueringsarbeidet, ifølge Dagbladets kilder.

Stortingspresident Masud Gharahkhani skrev i dag følgende på Facebook:

«Vi må erkjenne at dette valget for sosialdemokratiet er et elendig valgresultat. Jeg mener et styringsparti som får så tydelig tilbakemelding fra velgerne må åpent si at vi forstår tilbakemeldingen: Folk er ikke fornøyd med oss. De forventer mer av oss. De er skuffa. Vi må forstå alvoret og tilbakemeldingen for å kunne gjøre noe.»

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer