Kan bli en miljøkatastrofe

Vet ikke når de kan begynne å slokke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hele overbygningen på "Fjord Champion", som ligger med slagside på grunn i fjæra på Udvår i Søgne, brenner fremdeles.

Slokningsarbeidet har ennå ikke begynt. En tynn film av olje er oppdaget i sjøen. Lekker drivstoffet ut, kan vi stå foran en miljøkatastrofe.

Sleper båten

- Vi er nødt til å slokke brannen før vi kan tenke på oljen. Når vi får kontroll på drivstoffet, er avhengig av hvordan båten ser ut etter at brannen er slokt, sier aksjonsleder i Kystverket, Ottar Longva, til Dagbladet.no.

For å få slokt brannen, må båten lengre ut.

- Akkurat nå jobber slepebåten "Haabull" med å slepe skipet vekk fra land, vekk fra steinene. Det tar litt tid, sier Longva.

Han vil ikke spekulere i når slokningsarbeidet kan begynne, eller hvor lang tid det vil ta.

- Nei, det tør jeg ikke si noe om.

OVERTENT: Kystverket vet ikke når slokningsarbeidet kan begynne. Foto: Scanpix
OVERTENT: Kystverket vet ikke når slokningsarbeidet kan begynne. Foto: Scanpix Vis mer

Akutt fare for oljsøl

Det er akutt fare for oljesøl. Skipet har 700 tonn drivstoff ombord.

- Er det spor av olje i sjøen?

- Det er blitt rapportert om en tynn oljefilm mellom båten og holmen som den ligger ved, men det skal ikke være mye, sier Longva.

Akkurat nå er to kystvaktskip, en politibåt og flere andre skip til stede.

Longva sier det er gjort klar lagringsplass i de omkringliggende kystvaktskipene, slik at det skal gå raskt og lett å få lastet om oljen når brannen er slokt.

Bellonas Frederic Hauge reagerer på at tok 15 timer etter brannen var varslet før slepebåten "Haabull" var på plass.

- Været i området er ikke av det aller verste. Hva ville skjedd under vanskeligere værforhold, som slett ikke er uvanlig på denne tiden av året? En så lang responstid kunne blitt fatal, sier Hauge i en pressemelding.

Ingen mennesker er ombord. Mannskapet på 28 ble evakuert i natt og skal være uskadd.

Startet i går kveld

Brannen oppstod i maskinrommet på båten, og ble meldt til Hovedredningssentralen klokken 21.55 i går kveld. Like før midnatt meldte kapteinen at brannen var slukket, men klokken 00.30 oppdaget mannskapet at brannen hadde blusset opp igjen i lugarområdet. Mannskapet ble da evakuert. De ble fraktet inn til et mottakssenter på Flekkerøya i Kristiansand og skal være uskadd.

Brannårsaken er ukjent. "Fjord Champion" var på vei over Skagerrak, fra Liverpool til Rostock i Tyskland da brannen brøt ut 15 nautiske mil sør for Mandal. Det var i natt full utrykning til stedet. Skipet er eid av Bergensrederiet Champion Tanker AS og seiler under NIS-flagg. Båten er bygget i 1974.

AKUTT FARE: Masse olje ombord i "Fjord Champion" kan lekke ut.