Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan bli Ernas Soria Moria

Soria Moria ble selve symbolet på Jens Stoltenbergs regjeringsprosjekt. Men hvor de borgerlige skal føre sine forhandlinger er enda ikke kjent.

TRADISJONSRIKT:  I juni møtte Solberg konservative partiledere fra hele Norden på Losby Gods utenfor Lørenskog. Konferansehotellet har en lang og tradisjonsrik historie, og Erna er godt kjent i gangene etter møtet tidligere i sommer. Foto: Siv Seglem
TRADISJONSRIKT: I juni møtte Solberg konservative partiledere fra hele Norden på Losby Gods utenfor Lørenskog. Konferansehotellet har en lang og tradisjonsrik historie, og Erna er godt kjent i gangene etter møtet tidligere i sommer. Foto: Siv Seglem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag starter de borgerlige partiene sine sonderingsforhandlinger på et hemmelig sted i Oslo sentrum. Sonderingsforhandlingene finner sted før selve regjeringsforhandlingene, og er regnet som enda tøffere og vanskeligere enn selve regjeringsforhandlingene.

- Selve regjeringsforhandlingene er mer som en sjarmøretappe å regne. Nå skal man finne ut om det i det hele tatt er grunnlag for et regjeringssamarbeid, og alle de vanskelige sakene skal på bordet, forteller Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal til NTB.

STAUR GJESTEGÅRD: Gården har tidligere bevertet både regjeringskonferanser og ministermøter. Dette bildet er fra 1980, Da møttes Mauno Koivisto, Finland, Gunnar Thoroddsen, Island, Anker Jörgensen, Danmark, Torbjörn Fälldin, Sverige og Odvar Nordli, Norge. Foto: Erik Thorberg / NTB Scanpix
STAUR GJESTEGÅRD: Gården har tidligere bevertet både regjeringskonferanser og ministermøter. Dette bildet er fra 1980, Da møttes Mauno Koivisto, Finland, Gunnar Thoroddsen, Island, Anker Jörgensen, Danmark, Torbjörn Fälldin, Sverige og Odvar Nordli, Norge. Foto: Erik Thorberg / NTB Scanpix Vis mer

Blant saker partiene må bli enige om før de eventuelt skal inn i regjeringsforhandlinger er handlingsregelen, vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, innvandrings- og asylpolitikk, bistand og bruk av bompenger.

Forhandlinger
Ettersom hvordan sonderingsforhandlingene ender skal alle, eller noen, av partiene på snart inn i regjeringsforhandlinger der de blant annet skal fordele ministerposter. Det er lenge blitt spekulert i hvor forhandlingene vil finne sted, men hvor Ernas Soria Moria vil bli er fortsatt en godt bevart hemmelighet.

Organisasjonen Norske Konferansehoteller lister opp 14 konferansehoteller på det sentrale Østlandsområdet.

HURDALSJØEN: Konferansehotellet ble i fjor brukt som base for forhandlingene mellom den Colombianske regjeringen og FARC-geriljaen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
HURDALSJØEN: Konferansehotellet ble i fjor brukt som base for forhandlingene mellom den Colombianske regjeringen og FARC-geriljaen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

Sentere som Soria Moria, Sem Gjestegård, Lysebu, Voksenkollen og Thorbjørnrud er alle blitt brukt av tidligere regjeringer som forhandlingsbaser. En del av hotellene har også svart nei når Dagbladet har ringt og spurt hvorvidt de har fått forespørseler om å beverte regjeringsforhandlingene. Det etterlater en liten håndfull konferansehoteller med kort avstand til hovedstaden.

- Hjertelig velkomne
Staur Gjestegård i Stange kommune har tidligere holdt mange store og viktige konferanser, blant annet regjeringskonfernaser og internasjonale ministermøter.

- Vi har ikke blitt spurt. Men det hadde vært veldig morsomt om de har lyst. De er de hjertelig velkomne til å legge inn en forespørsel, sier Ola Qvale hos Staur Gjestegård til Dagbladet.

PARTILEDERMØTE: Erna Solberg møtte de andre konservative partilederne fra de andre nordiske landene på Losby Gods utenfor Lørenskog. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
PARTILEDERMØTE: Erna Solberg møtte de andre konservative partilederne fra de andre nordiske landene på Losby Gods utenfor Lørenskog. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Hurdalsjøen hotell- og konferansesenter har tidligere vist at de kan arrangere store toppmøter, også av internasjonal karaktert. I fjor hadde hotellet verdens øyne på seg da forhandlingene mellom den Colombianske regjeringen og FARC-geriljaen gjennomført der. Hotellet er eid av Utdanningsforbundet.

Erverdige Klækken Hotell på Ringerike er også en het kandidat. Hotellet har også lang fartsid med store og viktige konferanser. Oppå det hele har Klækken en lang og dramatisk historie som strekker seg helt tilbake til 1300-tallet.

Ministermøte
I juni møtte Solberg konservative partiledere fra hele Norden på Losby Gods utenfor Lørenskog. Konferansehotellet har en lang og tradisjonsrik historie, og Erna er godt kjent i gangene etter møtet tidligere i sommer.

Flere eksperter har derimot avvist Losby som alternativ, blant annet fordi ordlyden «Gods» virker svært symboltungt og lite folkelig.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med daglige ledere i Hurdalsjøen, Klækken eller Losby Gods. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media