Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan bli et alternativ å lamme Norwegian totalt

Nordiske fagforeninger hardt ut mot Norwegian.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nordiske fagforeninger er i dag i Oslo for å diskutere et større streikesamarbeid mot Norwegian.   
- Om ikke man kommer overens med det norske fagforbundet, så kan å lamme Norwegian totalt bli ett av alternativene. Vi må beskytte den nordiske modellen, sier sekretær i Nordisk transportarbeiderføderasjon (NTF), Peter Løvkvist, på et pressemøte hos Parat.

De nordiske fagforeningene diskuterer nå et større streikesamarbeid mot Norwegian. Også 400 bakkeansatte stuere i Norwegians bakketjenesteleverandør vurderer streik.

- Norwegian driver streikebryteri. Det er fryktelig. Det finnes regler, og dem bryter Norwegian. Det kom ingen vedtak ut av møtet i dag, men nå skal vi hjem til Sverige og diskutere med ledelsen i Unionen, sier Unionens forbundsjurist Lars Åström til Dagbladet.

Presset øker Presset mot Norwegian øker, men Løvkvist sier imidlertid at han ikke oppfatter samarbeidet mot Norwegian som maktmisbruk.

- Vi har i dag snakket med Parat for å prøve å forene de nordiske landene for å vise sympati, sier Åstöm til Dagbladet.

- Betyr det at det ikke kommer noen umiddelbar reaksjon mot Norwegian fra dere i dag?

- Jo, det kan det gjøre, sier Åström til Dagbladet.

På vei inn i Parats lokaler møtet i Oslo opplyste lederen for det danske fagforbundet 3F at deres medlemmer kan bidra til å ramme Norwegians trafikk i Danmark. 

- Vi er ikke herre over begivenhetene, men vi kan medvirke til konfliktens løsning ved å bruke våre egne medlemmer, sier forhandlingsleder Henrik Berlau i transportgruppen Fagligt Fælles Forbund (3F) til pressen.

Også representanter for finske fagforeninger sier til Dagbladet at det er viktig at «vennene» står sammen i denne saken.

Skal du fly? Her er alt du trenger å vite om Norwegian-streiken.

Nordisk streikemøte Norwegian meldte i går at de hadde lagt et nytt forslag på bordet for Parat. Og at de ventet på svar i dag tidlig. Så kom beskjed om at Parat hadde invitert fagforeninger fra hele Norden til Oslo, «for å forhindre streikebryteriet som pågår».

Det er ennå ikke klart om dette vil resultere i en utvidelse av sympatistreiken, men Paratønsker å holde Norwegian-fly på bakken mens streiken pågår.

I dag er 20 000 passasjerer rammet av streiken og det er innenriksflyvningene som igjen rammes hardest.

- Vi har mange av de samme utfordringene i Norden og noen av det som er frustrerende er at vi ikke på kort sikt har verktøy for å stanse Norwegian når det begås streikebryteri, sa Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud i en pressemelding.

- Vil skape utrygghet Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Norwegian. Men de har hele tiden avvist at de driver streikebryteri. 

Informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, sa tidligere i dag til Dagbladet at en utvidelse av sympatistreiken ikke vil bidra til noe konstruktivt i konflikten.  

- Vi synes dette er veldig trist fordi det ikke bidrar til noe annet enn å gjøre situasjonen enda verre for våre passasjerer og skape utrygghet blant alle våre ansatte, inkludert fagforeningenes egne medlemmer, skriver Sandaker-Nielsen til Dagbladet i en tekstmelding.

- Vi synes det er oppsiktsvekkende at disse fagforeningene er så lite opptatt av å trygge arbeidsplassene, ikke minst for egne medlemmer, påpeker Sandaker-Nielsen i tekstmeldingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!