Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan bli et alvorlig problem

Det norske Veritas fratatt retten til å godkjenne klimaprosjekter i uland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mandag ble det kjent at Det norske Veritas (DNV) er suspendert av FN og dermed midlertidig fratatt retten til å godkjenne klimaprosjekter i u-land for FNs kvotesystem.

Miljøvernminister Erik Solheim mener dette kan bli et problem.

- Det er et problem er at Det norske Veritas er suspendert. De står for godkjenningen av rundt 50 prosent av klimaprosjektene. Vi håper det bare er midlertidig. Blir det langvarig, er det et alvorlig problem, sa Solheim på en pressekonferanse i dag.

20 - 30 prosjekter forsinket

Suspensjonen av verdens største sertifiseringsaktør kan føre til at Norge og andre i-land får langt færre CDM-prosjekter å velge mellom.

- Mellom 20 og 30 prosjekter står i fare for å bli forsinket, sier Tore Høifødt i DNV til Dagbladet.no.

CDM er kjøp av kvoter fra miljøvennlige prosjekter i u-land, som kompensasjon for utslipp i i-land og skal bidra til teknologioverføring og -utvikling.

Sammen med såkalte EU-kvoter utgjør u-landskvotene en svært sentral del av norsk klimapolitikk, særlig i Kyoto-perioden 2008-2012.

 HÅPER DET IKKE BLIR LANGVARIG: Miljøvernminister Erik Solheim. Foto: SCANPIX
HÅPER DET IKKE BLIR LANGVARIG: Miljøvernminister Erik Solheim. Foto: SCANPIX Vis mer

- Dette illustrerer jo at Norge har valgt en risikabel strategi, kommenterer nestleder Marius Holm i Bellona.

Til tross for at kvotehandel er et av Norges hovedtiltak for å løse klimaproblemene, er Norge det eneste landet i Europa som enda ikke er i gang med kvotehandel. Staten kjøpte kvoter i et omstridt vannkraftprosjekt i Kina i fjor, men prosjektet er enda ikke godkjent.

Ifølge Finansdepartementet er det nå inngått avtaler om kvotekjøp i flere prosjekter i forskjellige land, men de vil foreløpig ikke gå ut med hvilke.

- Ikke uten grunn

Arne Eik i Point Carbon er enig med Solheim i at det er alvorlig for Det norske Veritas å bli suspendert.

- Ja, det er alvorlig. Det er blitt gitt flere advarsler tidligere, men det er første gang et sertifiseringsselskap for klimakvoter er blitt suspendert. DNV har ikke blitt suspendert uten grunn, sier Eik til Dagbladet.no.

FN kom med fem årsaker til å suspendere DNV. Det går både på manglende dokumentert kompetanse til å vurdere prosjekter og at DNV ikke har fulgt opp mangler som FN har påpekt. 

FN overprøver årlig rundt 40 - 50 prosent av de prosjektene som sertifiseringsaktørene godkjenner.

- Kan bli et alvorlig problem

- Ikke dramatisk

Tore Høifødt i DNV sier at de ikke ser på situasjonen som dramatisk. Han sier avvikene dreier seg om manglende dokumentering, ikke manglende kompetanse, og at FN ikke var fornøyd med antallet internrevisjoner som er utført.

- Dette er avvik som er enkle for oss å lukke. Vi er overrasket over at FN valgte en så sterk reaksjon, sier han til Dagbladet.no.

Det Norske Veritas kan få lisensen sin tilbake innen en til to måneder hvis de retter opp feilene raskt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling