Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan bli et lappeteppe av olje og natur

Naturen over og under havet i Vesterålen er kartlagt. Det detaljerte kartet gir Ap og SV en mulighet for kompromiss.

 RAPPORT I DAG: Rapporten om Lofoten og Vesterålen kommer i dag. Her fra Henningsvær. Foto: AFP/ SCANPIX.
RAPPORT I DAG: Rapporten om Lofoten og Vesterålen kommer i dag. Her fra Henningsvær. Foto: AFP/ SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I dag kommer rapporten som regjeringen har ventet på, før de bestemmer om de skal åpne eller verne Lofoten og Vesterålen. Rapporten kommer med nye detaljer om naturen, og nye beregninger om risiko.

Lofoten og Vesterålen er verdenskjent for landskapet og de rike naturressursene, men under havbunnen skjuler det seg trolig også store olje- og gassressurser. Striden står mellom SV og Sp er imot oljeboring, og Arbeiderpartiet som venter på kunnskap, men der mange er for. Den nye kunnskapen som legges på bordet i dag, kan gi grunnlag for et kompromiss.

Nye arter
Havforskningsprosjektet Mareano har kartlagt flere områder, blant annet de brennaktuelle feltene Troms 2 og Nordland 7. Spesielt i Nordland 7 er naturrikdommen stor.

- Nordland 7 er det mest variert undersjøiske landskapet vi har sett. Vi har funnet mer enn 330 korallrev og ti — tolv raviner som strekker fra 100 til 2500 meters dybde. Vi har gått ned i juvene og funnet mye nytt, blant annet palmelignende sjøfjær og noen merkelige blå sjøpølser, forteller forsker Lene Buhl-Mortensen ved Havforskningsinsitituttet.

SÅRBAR NATUR: De blå markeringene viser Mareanos funn av sårbar bunnfauna i Nordland 7, og de grønne prikkene Seapops kartlegging av fuglefjell langs kysten av Troms og Nordland. Grafikk: Dagbladet.
SÅRBAR NATUR: De blå markeringene viser Mareanos funn av sårbar bunnfauna i Nordland 7, og de grønne prikkene Seapops kartlegging av fuglefjell langs kysten av Troms og Nordland. Grafikk: Dagbladet. Vis mer

Havforskerne mener at verdifull havbunn må beskyttes mot menneskelige aktiviteter. Men det er ikke like verdifull natur overalt.

Lappeteppe
- Jeg synes det har vært en veldig polarisert debatt. Man trenger ikke si at hele området må lukkes eller at hele området må åpnes, men man kan gjøre en detaljert vurdering område for område, slik at man får et lappeteppe. Eller man kan åpne eller lukke større områder for å skape større sikkerhet rundt verdifull natur. Kartleggingen gir grunnlag for å detaljregulere flere typer menneskelige aktiviter, ikke bare olje, men også fiskeri, sier Buhl-Mortensen, og viser til at de også har kartlagt mye havbunn som er ødelagt av trål.

Hvordan havbunnen ser ut utenfor Lofoten, i området Nordland 6, er ukjent for Mareano-forskerne. De har ikke fått penger nok av regjeringen til å kartlegge dette området.

BLÅ SJØPØLSE: Blant funnene i de oljeaktuelle områdene. Foto: Mareano/ Havforskningsinstituttet.
BLÅ SJØPØLSE: Blant funnene i de oljeaktuelle områdene. Foto: Mareano/ Havforskningsinstituttet. Vis mer

Også andre naturtyper, som gyteområder for fisk og viktige sjøfuglområder, skal inn på kartet. Fisken skal klare seg bra, men sjøfuglene er i sterk nedgang.

- De mest tallrike, fuglefjellshekkende artene, som krykkje og lomvi, lunde og havhest, sliter mest, sier fugleforsker ved Norsk institutt for naturforskning, Tycho Anker-Nilssen.

Trues av oljetankere
En viktig faktor når beslutningen skal tas er risikoen for at oljevirksomheten skal skade naturen. Skipstrafikk utgjør den største risikoen. Prognoser fra Kystverket viser at transporten av olje og gass forbi norskekysten vil tredobles når feltene i nord kommer i produksjon. Nå skipes det ut 17 — 18 millioner tonn årlig fra Barentshavet, i 2025 vil tallet være 90 millioner tonn fra norsk og russisk side til sammen.

PALMELIGNENDE DYR:  Umbellula encrinus. Foto: Mareano/ Havforskningsinstituttet.
PALMELIGNENDE DYR: Umbellula encrinus. Foto: Mareano/ Havforskningsinstituttet. Vis mer

- Alle vet potensialet. De største uhellene er knytt til skipsulykker. Det kan ramme fuglekolonier slik at de lokalt forsvinner, sier Tycho Anker-Nilssen.

Ingen av etatene som har vært med på å utarbeide rapporten vil gi noen kommentarer før rapporten er lagt fram.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!