Den britiske mutasjonen:

- Kan bli et like stort problem som i Storbritannia

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener Norge har flere tilfeller av den britiske mutasjonen som ikke er oppdaget.

BEKYMRET: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet er bekymret for utviklingen i Norge og mutasjonene som er i omløp i Europa. Foto: Heiko Junge / NTB
BEKYMRET: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet er bekymret for utviklingen i Norge og mutasjonene som er i omløp i Europa. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi tror det er flere tilfeller enn dem som er fanget opp. Og vi må være forberedt på at dette kan bli et like stort problem i Norge som i Storbritannia, sier Nakstad til Dagbladet.

Norge har så langt påvist 23 tilfeller av den mer smittsomme varianten av coronaviruset, som har satt Storbritannia i knestående. Mandag så statsminister Boris Johnson seg nødt til å stenge ned landet for tredje gang i løpet av pandemien. Tirsdag strammet også Danmark ytterligere inn på grunn av frykt for mutasjonen.

- Det er påvist et 20-talls tilfeller av muterte virus i Norge de siste ukene, men vi må være forberedt på at det kan bli flere. Det er stor usikkerhet knyttet til forekomsten av nye muterte virus i Europa. Det er sannsynligvis høyere forekomst enn det man er klar over, forklarer Nakstad.

- Risiko

Mandag kom også beskjeden fra Folkehelseinstituttet om at den sørafrikanske varianten av viruset, som skal være enda mer smittsom enn den britiske, var påvist hos en person som ankom Norge fra Sør-Afrika i desember.

- Den største risikoen er knyttet til personer som reiser til Norge fra Storbritannia og Sør-Afrika, men sannsynligvis vil det dukke opp tilfeller også fra andre land. Derfor er det strammet inn på testing og oppfølging av alle innreisende personer, uansett avreiseland, og alle skal fortsatt i karantene, forteller Nakstad.

Han sier mutasjonene i omløp er noe av årsaken til at regjeringen søndag strammet kraftig inn i hele landet, og at det er innført obligatorisk testing.

Statsminister Mette Frederiksen innleda pressekonferansen tirsdag 5. januar med å si at utviklingen i Danmark er urovekkende. Vis mer

Dyster utvikling

Onsdag våknet Norge til dystre smittetall og ny døgnrekord med 930 bekreftede tilfeller tirsdag. Utviklingen bekymrer både Nakstad og helseminister Bent Høie.

- Det var denne utviklingen vi var bekymret for da vi søndag strammet inn. Det er nå veldig viktig at alle med symptomer tester seg og at alle følger råd og regler, skriver Høie i en e-post til Dagbladet.

Beregninger viser at reproduksjonstallet i Norge, det såkalte R-tallet, kan komme opp på 1,4 dersom mutasjonen får feste. Ifølge Helsedepartementet kan Norge da risikere at intensivkapasiteten overskrides i løpet av 4-5 uker, og at kommunenes test og smittesporingskapasitet blir sprengt.

Nakstad tror imidlertid ikke at smitteutviklingen Norge nå står oppe i, skyldes de muterte variantene.

- Foreløpig ser det ikke sånn ut, men omfanget av virusmutasjoner er økende i mange land, og vi må være forberedt på at det kan komme flere virusmutasjoner i ukene som kommer.

- Veldig stort problem

Også Steinar Westin, som er lege og professor i sosialmedisin ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU, mener det kan være mørketall på hvor mange som er smittet med mer smittsomme mutasjoner i Norge.

- Vi kan sikkert gange det med tre – minst. Når smitten først har kommet, så er det skjult smitte også, sier han til Dagbladet.

Foreløpig er det ikke noe som tyder på at vaksinene skal beskytte dårligere mot de to mutasjonene. Det er heller ingen indikasjoner på at personer blir mer alvorlig syke av de to variantene, men den markante smittsomheten bekymrer.

Den britiske helseministeren Matt Hancock slo mandag alarm.

- Jeg er utrolig bekymret over den sørafrikanske varianten. Den er et veldig, veldig stort problem, i enda større grad enn den nye britiske varianten, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer