Kan bli felt av vannkran

Avslutningen av Knutby-rettssakens andre uke satte en støkk i forsamlingen. Et ekspertvitne avslørte at krana som Helene Fossmos hode ble knust mot, kan beveges. Observasjonen kan være beviset som knytter Helge Fossmo til dødsfallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UPPSALA (Dagbladet): På tross av mange måneders etterforskning, rekonstruksjon og sporsanking på badet der Helge Fossmos første kone Helene ble funnet død i november 1999, hadde ingen funnet ut at krana var vribar.

Aktorat, forsvarere og dommere bare måpte i retten da biotekniker og professor Olle Nilsson i en bisetning fortalte at krana kunne vris til begge sider.

- Det var som verst, utbrøt Helge Fossmos forsvarer Ola Nordström i rettssalen.

For store krefter

Helene Fossmo ble funnet liggende i badekaret med et voldsomt kraniebrudd. Det har blitt etablert at bruddet skyldes at en velgekran på blandebatteriet ble trykt minst 1,5 centimeter gjennom hodeskallen hennes.

I retten i går kranglet ekspertene om det var mulig at skadene var forårsaket gjennom et fall. En av innvendingene mot dette var at tapperøret var i veien, og ville medført skader i ansiktet dersom Helene hadde falt på krana.

Dersom det viser seg at krana kunne vris unna, kan det forklare mangelen på skader på Helene Fossmo.

Likevel er det ikke sannsynlig at dette vil få noen betydning. Ingen, heller ikke Helge Fossmo, har så langt gjort noe poeng av at krana kunne vris, og etterforskere og vitner har ikke nevnt at krana på noe tidspunkt kan ha vært i en annen posisjon.

Olle Nilsson, som har beregnet kreftene som må til for å forårsake skadene i Helene Fossmos hode, var klar i sin sak:

- Skadene er gjort med så store krefter at de ikke kunne være forårsaket av et fall. Det har skjedd på annen måte, sier han.

Pigg kan felle

En liten pigg som markerer hvilken retning krana står i, kan være beviset som feller Helge Fossmo. Piggen, som kan roteres 360 grader på den runde krana, skal ha stått rett ned mot badekaret da Helene ble funnet død. Vannet flommet over i badekaret fra krana, og ikke fra hånddusjen, har pastoren selv forklart.

Piggen har satt et tydelig avtrykk i bruddskadene. I bruddet peker avtrykket av piggen mot Helenes tinning. For å ha fått et slikt avtrykk, måtte hennes hode vært opp ned under fallet, dersom piggen sto rett nedover. I går ble retten vist en rekonstruksjonsvideo der en like høy kvinne simulerte et fall mot krana med hodet opp ned. Det lot seg så å si ikke gjøre, og så unaturlig ut. Ingen har på noe tidspunkt forklart at piggen har stått i noen annen retning enn ned.

Norsk ekspert

To eksperter fra den svenske Rikskriminalen, og rettsmedisineren som foretok obduksjonen av Helene, var imidlertid overbevist om at et fall var en mulig årsak. Det sto i skarp kontrast til Olle Nilsson og den norske biomekanikeren Svein Kleivens konklusjon, som hadde beregnet kreftene som måtte til for å knuse Helenes hode så ettertrykkelig.

- Jeg mener de andre ekspertene tar feil når de tror det er en fallulykke, sier Kleiven.

Helene Fossmo hadde også store mengder av et beroligende middel i blodet da hun ble funnet. Noen eksperter anser mengden som dødelig. Helge Fossmo hadde fått utskrevet en eske med piller med samme virkestoff. Denne esken er ikke gjort rede for i etterforskningen.

SLAPP BOMBE: Ingen visste at krana Helene Fossmo knuste hodet mot var vribar, og det sendte sjokkbølger gjennom retten da biomekanikk-professor Olle Nilsson fortalte om dette. Hun knuste hodeskallen mot den runde kranvelgeren midt på blandebatteriet. Aktoratet mener Helge Fossmo forårsaket skadene på hodet hennes.
TUNGE DAGER: Helge Fossmos tidligere barnepike Sara Svensson har tunge dager i retten. Hun sitter like ved siden av pastoren, som hun hevder programmerte henne til å drepe, og skjuler ansiktet for ham. Ved en anledning har deres blikk møttes i retten, og da ble hun, ifølge sin advokat, «mo i knærne».