- Kan bli flere Kristina-saker

Mener professor i helserett Asbjørn Kjønstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Når Gulating lagmannsrett til uka skal avgjøre Kristina Hjartåkers skjebne er det unikt i norsk rettshistorie.

Professor i helserett ved Universitetet i Oslo, Asbjørn Kjønstad, tror det vil komme flere slike saker, som følge av pasientrettighetsloven.

- Det er en følge av at pasienter gradvis har fått flere rettigheter, samtidig som legenes posisjon er mindre beskyttet enn for en 20-30 år tilbake, sier Kjønstad til Dagbladet.no.

Kjønstad er ikke overbevist om at myndighetene og helsevesenet innså konsekvensene av at pasientrettighetsloven trådte i kraft 1.januar 2001. Han mener at så lenge det finnes en pasientrettighetslov må man regne med at folk vil bruke den.

Rett til behandling

I rettssaken som starter mandag, står Kristinas far og hans advokater på den ene siden og mener at sykehusets avgjørelse om å skru av respiratoren strider mot pasientrettighetsloven, som sier at alle har rett på nødvendig helsehjelp.

I pasientrettighetsloven heter det også at helsepersonell har plikt til å rådføre seg med pasienten eller de pårørende om behandlingen.

På den andre siden står Haukeland universitetssykehus og Helse Vest og mener at det  verken er medisinsk eller etisk forsvarlig å fortsette den livsforlengende behandlingen av fireåringen.

MÅ REGNE MED RETTSVESENET: Jusprofessor Asbjørn Kjønstad tror helsevesenet må regne med flere saker kan havne i rettsvesenet, slik tilfellet er med Kristina-saken. Foto: Scanpix
MÅ REGNE MED RETTSVESENET: Jusprofessor Asbjørn Kjønstad tror helsevesenet må regne med flere saker kan havne i rettsvesenet, slik tilfellet er med Kristina-saken. Foto: Scanpix Vis mer

Professor Kjønstad synes ikke legenes argument om at de-vet-best er tilstrekkelig til å avgjøre om Kristina skal leve videre eller ikke.

- Dette er ikke et spørsmål om legene er de som er mest kompetente. Det er de selvfølgelig. Men dette handler ikke bare om kunnskap om medisinsk behandling, det handler om verdivalg.

Blander seg inn i pasientbehandlingen

Kjønstad tror helsevesenet må være forberedt på at flere saker av denne typen vil bringes inn for domstolene.

- Vi har hatt erstatningssaker i norsk rettshistorie. Nå må legene og helsevesenet være forberedt på at det kommer saker om selve pasientbehandlingen.

- Domstolene er et konfliktløsende organ, som i siste instans må involveres og når leger og pasienter ikke blir enige, sier Kjønstad til Dagbladet.no.