Kan bli flomofre for andre gang

Mens flomofre flytter hjem til landsbyene for å redde eiendelene sine, melder værvarslinga nå om mer regn over Mosambik. Dermed står enkelte nå i fare for å jages opp på hustak og i tretopper for andre gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Her i Maputo-provinsen har vannet nå gått tilbake, men det ligger rett under bakken. Kommer det nye regnskyll, vil det legge seg oppå bakken og føre til at situasjonen forverres, sier Knut Felberg, Norges Røde Kors' stedlige representant i Mosambik.

I går ettermiddag krysset syklonen Gloria kanalen mellom Madagaskar og Mosambik. Det har vært motstridende meldinger om hvorvidt syklonen hadde økt eller minsket i styrke, men uansett vil restene av syklonen etter alt å dømme føre til nye regnskyll over det flomrammede landet.

- Vi håper at rapportene om at Gloria er blitt svakere stemmer. Det er allerede opptil en million mennesker som trenger øyeblikkelig hjelp her i Mosambik, sier Felberg til Dagbladet :på nettet.

Folk flytter hjem

De offisielle tallene ligger fremdeles på mellom 200 og 400 døde i flomkatastrofen, men de reelle tallene vil være atskillig høyere. Vannet går nå tilbake mange steder, men det er fremdeles akutt behov for rent vann, mat og medisiner til dem som har måttet flykte fra sine hjem.

- Desverre har den nye situasjonen ført til at mange nå begynner å flytte hjem igjen for å berge det som berges kan. Dermed kan de bli utsatt for nye regnskyll. Regjeringen har ingen mulighet for å holde folk tilbake, sier Felberg.

Rundt 60 helikoptre vil bistå i hjelpearbeidet de nærmeste dagene. I går ankom nye styrker fra Storbritannia. I tillegg er Sør-Afrika, Frankrike, Tyskland og Spania inne med store bistandsmidler til flomofrene.

Fredag begynte en innsamlingsaksjon i Norge i regi av Norges Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Kirkens Nødhjelp og Redd Barna.

- Vi har opplevd stor interesse rundt aksjonen. Mange har ringt for å gi gaver eller komme med spørsmål omkring vårt arbeid, sier pressesjef Anne D. Nilsen i Norges Røde Kors til Dagbladet :på nettet.

TIL RO: Enkelte prøver å finne tilbake til dagliglivet i flomrammede Mosambik. Men nå ventes det nye regnskyll over landsbygda.