Kan bli FN-topp

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson (KrF) kan bli toppsjef i FNs utviklingsprogram, UNDP.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs utviklingsprogram (UNDP) er det største FN-organet, og lederen er rangert som nummer tre etter generalsekretær Kofi Annan og hans nestkommanderende. At Norge nå er representert, er svært viktig, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i Utenriksdepartementet.

-  Frafjord Johnson er en god kandidat, og det er kjempeflott at hun er med, sier Dale Sandsten.

Kritikk av Bondevik

Det har lenge vært spekulert på om Norge ville være representert på den celebre lista over kandidater til å ta over etter nåværende UNDP-sjef Mark M. Brown.

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) er tidligere blitt kritisert for ikke å drive en aktiv kampanje for utviklingsministerens kandidatur. Men ifølge UD stiller det offisielle Norge seg bak Frafjord Johnsons kandidatur.

-  Regjeringen har drevet kampanje i alle viktige land. Nå er vi et skritt nærmere målet, sier Dale Sandsten.

Tre norske topper

Det er allerede tre nordmenn som har høye FN-stillinger. Dette kan, ifølge kilder i UD, tale mot Frafjord Johnsons kandidatur. Jan Egeland er sjef for humanitære saker, Terje Rød-Larsen er spesialutsending til Syria og Libanon og Geir O. Pedersen er ansvarlig for Asia i FN.

Norge er en av de største bidragsyterne til FN, og i UNDP skal Norge være det tredje største giverlandet.

Annan tar valget

I utvelgelsesprosessen vil blant annet diplomatiske og politiske evner bli vektlagt, i tillegg til inngående kjennskap til utviklingsspørsmål og FN-systemet.

Generalsekretæren selv tar det endelige valget.

MOT TOPPJOBB? Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson.