- DREV MILITÆR OPPLÆRING: Joshua French og Tjostolv Moland skal ha drevet militær opplæring i Afrika før de ble pågrepet i Kongo. Foto: CLAUDE NZUNZU / DAGBLADET
- DREV MILITÆR OPPLÆRING: Joshua French og Tjostolv Moland skal ha drevet militær opplæring i Afrika før de ble pågrepet i Kongo. Foto: CLAUDE NZUNZU / DAGBLADETVis mer

Kan bli forbudt for nordmenn å krige i andre land

Skyldes Moland og French.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisdepartementet vurderer nå et tre år gammelt forslag fra generaladvokaten om å forby nordmenn å delta i krig i andre land når man ikke er på oppdrag for Norge.

Generaladvokat Arne Willy Dahl la i 2009 fram forslaget i kjølvannet av Kongo-saken med dødsdommene mot Tjostolv Moland og Joshua French. Da kom det fram påstander om at de hadde drevet opplæring av militært personell i Afrika. Nå vurderer Justisdepartementet forslaget, skriver Aftenposten.

- Fokuset rettes mot norsk deltakelse i væpnede konflikter på privat initiativ, ikke på oppdrag for Norge. Departementet vil ha utredet om det er behov for å strafferegulere nordmenns deltakelse i væpnede konflikter, sier statssekretær Pål Lønseth (Ap).

Etter Kongo-saken har det dukket opp flere saker om nordmenn som engasjerer seg i konflikter i andre land. Minst ti nordmenn skal ha deltatt i strid i Somalia. Nylig ble det også kjent at nordmenn kunne knyttet til krigshandlinger i Syria.

Dahls forslag var opprinnelig ment som et forbud mot at personell fra Forsvaret deltar i militæraktivitet på privat initiativ i andre land. Nå mener han at det vil være naturlig å vurdere restriksjoner mot deltakelse i strid mer generelt.

- Saken har i dag fått en ny dimensjon, der man er bekymret for import av terrorisme, sier Dahl.

Lønseth opplyser at et eventuelt forbud ikke vil bli begrenset til å gjelde kun militært utdannet personell.

(NTB)