Kan bli fredsavtale i romjula

Den israelske regjeringa drøftet i natt fredsforslaget til Bill Clinton. Det snakkes om gjennombrudd med avtalen som både ledende palestinere og israelere er positive til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Shlomo Ben Ami, som forrige uke deltok i samtalene i Washington, snakket om et gjennombrudd, og gikk inn for at Israel aksepterer planen, melder svensk radio.

Ifølge Ben Ami vil også palestinernes president Yasser Arafat støtte forslaget, som dekker nøkkelspørsmål som kontroll over Øst-Jerusalem og palestinske flyktninger.

Ifølge radioen hadde statsminister Barak reservasjoner mot planen. Han skal ha sagt at Israel ikke må «løpe i blinde på veien mot fred».

Både Israel og palestinerne har fått frist til onsdag med å gi sin respons på Clintons forslag.

Israels befolkning er delt i synet på Clintons forslag. En meningsmåling publisert mandag viser at 48 prosent går mot forslaget, mens 43 prosent er for. 501 mennesker deltok i målingen, som har en feilmargin på 4,5 prosent.

Clintons forslag, slik det er gjengitt i israelsk presse, betyr at Israel skal gi palestinerne kontroll over arabiske deler av Øst-Jerusalem, inkludert området med al-Aqsa-moskeen, som jødene kjenner som Tempelhøyden.

Israel skal også trekke seg tilbake fra 95 prosent av Vestbredden og 100 prosent av Gaza, som de ulovlig har okkupert siden krigen i 1967. Til gjengjeld må palestinerne frafalle kravet om at palestinske flyktninger skal få vende tilbake.

(NTB)

TILBAKE PÅ VESTBREDDEN: I går kom Arafat til Betlehem for å overvære midnattsmessa. I natt diskuterte den israelske regjeringa et amerikansk fredsforslag.Foto: SCANPIX/AFP