Meteorologene advarer:

Kan bli full storm

Sikre løse gjenstander, er beskjeden fra Meteorologisk institutt, før de kraftige vindkastene melder sin ankomst på søndag.

GULT FAREVARSEL: Fredag formiddag ble det sendt ut gult farevarsel for vind i disse områdene. Da Dagbladet snakker med Meteorologisk institutt fredag kveld, ligger det an til at de kanskje må sende ut oransje farevarsel.
GULT FAREVARSEL: Fredag formiddag ble det sendt ut gult farevarsel for vind i disse områdene. Da Dagbladet snakker med Meteorologisk institutt fredag kveld, ligger det an til at de kanskje må sende ut oransje farevarsel. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prognosene er fortsatt litt usikre, men én ting er sikkert:

På søndag blir det mye vind i Møre og Romsdal og Trøndelag, ifølge Meteorologisk institutt.

Tidligere fredag sendte de ut gult farevarsel, med vindkast på mellom 30 og 37 meter i sekundet.

- Akkurat nå antyder prognosene at det kan bli mer enn det. På kysten og utsatte steder kan det komme over 40 sekundmeter, sier vakthavende meteorolog, Eirik Samuelsen, til Dagbladet ved 18.15-tiden fredag.

Kan bli skader

Meteorologisk institutt har kalt inn ekstra bemanning i helgen for å overvåke situasjonen. Det gjør de hver gang de ligger an til å måtte sende ut oransje farevarsler.

- Hvis det blir oransje farevarsel for vindkast, kommer det til å bli skader på hus og infrastruktur. Det så vi på Østlandet i fjor høst, sier Samuelsen.

Han viser til det kraftige uværet som i november herjet på Sør- og Østlandet. Da ble trær blåst over ende, nødnettet ble satt ut av spill og tusenvis mistet strømmen i telemarksregionen.

Se ekstremværet Gyda herje i Svolvær denne uken:

GYDA: Ekstremværet Gyda herjer langs Norskekysten. Redningsselskapet deler video for å vise forholdene for redningsskøyta i Svolvær. Vis mer

Meteorologen understreker at det fredag kveld er for tidlig å si helt sikkert hvor mye vind det blir. Han anbefaler samtidig folk om å følge med på prognosene, som vil oppdateres gjennom helgen.

- Allerede nå kan folk begynne å sikre løse gjenstander.

- Store lokale forskjeller

Samuelsen erkjenner at alle stormer kan ramme forskjellig.

- Det er ofte store lokale forskjeller, men slik det ser ut nå, må man være obs på at den vinden kan komme.

Advarslene om mulig storm kommer én dag etter at Meteorologisk institutt erklærte ekstremværet «Gyda» for å være over.

«Gyda» førte til stengte bruer og veier, og natt til torsdag ble beboere evakuert flere steder i Møre og Romsdal på grunn av jordras og fare for oversvømmelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer