Temperatursjokk:

Kan bli glohett!

I Sevilla kan gradestokken passere 40 varmegrader denne uka. - Har slått veldig mange varmerekorder, sier Meteorologisk institutt.

VARMT: Innbyggere kjøler seg ned i en fontene på Plaza de Espana i Sevilla under en hetebølge i 2017. Foto: AFP
VARMT: Innbyggere kjøler seg ned i en fontene på Plaza de Espana i Sevilla under en hetebølge i 2017. Foto: AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Innbyggerne i Sevilla i Spania er trolig godt kjent med ekstreme temperaturer. Byen blir ofte kalt «den iberiske ovnen», etter den varme vinden som blåser inn fra Nord-Afrika.

Denne uka skjer det midlertid noe uvanlig på temperaturfronten.

Mot slutten av uka er det spådd opp mot 40 varmegrader i byen. En temperatur som er helt vanlig om sommeren - men ikke nå. Det skriver Sky News.

Avisa har snakket med en lokal lærer, som forteller at det er for varmt for å være ute på dagtid.

- Jeg holder meg innendørs, og går ut rundt åtte eller ni på kvelden, forteller han, og forteller at han er bekymret over hetebølgene som på grunn av klimaendringer kommer oftere.

EKSTREMT: Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl sier det er slått flere varmerekorder i Spania. Her fra en skitur i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EKSTREMT: Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl sier det er slått flere varmerekorder i Spania. Her fra en skitur i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Varmerekord flere steder

Byen, med sine rundt 700 000 innbyggere, ble i 2022 den første byen til å navngi hetebølger - da med hetebølgen Zoe.

Den høyeste apriltemperaturen noensinne målt i Sevilla var før denne uka 35,4 varmegrader. En av få varmerekorder som er slått i Spania den siste uka.

ADVARSEL BLE REALITET: Denne «værmeldingen» fra 2014 skulle vise hvor glohett været kan bli i 2050 på grunn av den globale oppvarmingen. FN-organisasjonen som sto bak kampanjen hadde kanskje ikke forutsett at temperaturene allerede fire år senere skulle nå de samme nivåene. Vis mer

- Det er veldig varmt. Det er et lavtrykk som ligger vest for Spania, og som presser inn varm luft fra Afrika, forteller statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdal.

Han forteller at det er slått varmerekord på mer enn 70 målestasjoner i Spania de siste dagene. I går ble det målt 37 grader i Sevilla.

Ifølge Meteorologisk institutt er det meldt opp mot 36 varmegrader i Sevilla både torsdag og fredag. Løvdal forteller at varmen så vil flytte seg mot Middelhavet og med det slippe taket om Sevilla.

- Det har vært varmt i hele april, og nå får de denne trøkken også, sier Løvdal. Han forteller at lokale myndigheter nå jobber for å få på plass beredskapsplaner mot ekstremtemperaturer enda tidligere på året.

Tidligere har planene for hvordan man skal håndtere blitt tilgjengelige 1. juni. Nå vil myndighetene at de skal foreligge allerede 15. mai.

Et tegn i tiden, mener Løvdal.

- Det er naturlig at det er varmt i Spania, men det kommer tidligere nå. I det nye klimaet ser man at dette kanskje er noe man må ta tak i. Det har vært flere hendelser tidligere på året enn før, sier statsmeteorologen.

- Man kan ikke knytte denne enkelthendelsen til klimaendringer, men det har vært så mange av dem i det siste. Man ser et mønster, forteller Løvdal.

SVALT: For turister vil kveldstemperaturer kanskje være å foretrekke nå. Foto: Halvard Alvik / NTB
SVALT: For turister vil kveldstemperaturer kanskje være å foretrekke nå. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer

- Drikk vann

Sky News skriver at byen har gjort seg klar for de ekstreme temperaturene ved å blant annet henge store tøystykker over handlegater, og at det har blitt planlagt å bygge et avansert undersjøisk kanalsystem, som skal hjelpe med å kjøle ned folk.

Ledelsen i byen vil ifølge avisa sørge for at det fortsetter å være greit å leve der, selv med mulige varmerekorder.

STORMFLO: Vær som dette oppstår i Norge med jevne mellomrom, men det er likevel usannsynlig at det vil få samme konsekvenser som i USA. Video: The Weather Channel Vis mer

Samtidig fryktes det at temperaturene blir for heftige for turistene, noe som vil ha store følger for økonomien.

Skulle man likevel befinne seg i Sevilla, eller områdene rundt, har statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdal flere tips til hva man bør gjøre.

- Man må følge råd som er gitt. Og så må man huske å drikke nok vann, unngå hard fysisk aktivitet når det er på det varmeste og finne skygge, sier han.

Samtidig som temperaturrekorder rammer Spania, sliter landet med lave nivåer i vannmagasinene. Noen magasiner i Catalonia har knapt 10 % fyllingsgrad, skriver Sky News.

For jordbruk og industri er det nå restriksjoner på vannbruk flere steder i landet.

Statsmeteorologen har dessverre dårlig nytt.

- Jeg ser ingen tegn til noe nedbør over normalen for sørveste deler av Europa. Det er ikke noe som tyder på det i nærmeste framtid, forteller Løvdal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer