KrF:

Kan bli historiens yngste ordfører

20 år gamle Jonatan Hurthi ønsker å bli ordfører. Han utfordrer dermed gamlerekorden til Jonas Andersen Sayed.

VOKSEN JOBB: Jonatan Hurthi (til venstre) stiller som ordførerkandidat. Jonas Andersen Sayed (til høyre) er Norges yngste ordfører. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet
VOKSEN JOBB: Jonatan Hurthi (til venstre) stiller som ordførerkandidat. Jonas Andersen Sayed (til høyre) er Norges yngste ordfører. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer
Publisert

HAMAR (Dagbladet): Mens andre 20-åringer gjerne tar et friår eller prøver å finne ut hva de skal studere, har Jonatan Hurthi andre planer:

Han ønsker å bli historiens yngste ordfører, i Luster i Vestland.

- Jeg drømmer jo også om et friår. Men når muligheten åpner seg, må jeg jo ta den, sier han til Dagbladet.

Møtt med skepsis

Dagbladet møter ham under KrFs landsmøte, sammen med Jonas Andersen Sayed. Partiet besitter nemlig rekorden fra før.

Sayed er ordfører i Sokndal i Rogaland, og ble valgt inn som 21-åring.

Dersom ikke andre jevnaldrende kandidater andre steder vinner fram, tar Jonatan Hurthi rekorden til Sayed.

Sayed forteller at han ble overveldet av arbeidsoppgavene og all oppmerksomheten han fikk på grunn av sin alder, da han ble ordfører.

- Jeg så jo i kommentarfeltene at det var mange som nektet å tro at noen på min alder kunne få et slikt verv med alt det innebærer.

- Er det overkommelig for unge å gjøre dette?

- Jeg sitter jo her fortsatt, ler Sayed, nå 25 år.

- Det er ikke alle 20-åringer som egner seg til å bli ordfører, men det er det heller ikke alle 50-åringer som gjør, sier han.

- Ødeleggende

20 år gamle Jonatan Hurthi er elektriker og har ikke erfaring fra kommunestyrer. Hans primære ambisjon er å komme inn i kommunestyret, men som toppkandidat kan ordførerkjedet bli hans.

- Hvis den eldre generasjonen sier at vi skal sitte og observere til vi er klare, er det ødeleggende. Kommunestyret er ikke bare til for 50 år gamle menn i dress, sier han.

- Er man beredt til å møte en eventuell stor krise i kommunen i denne alderen?

- Jeg skal legge til grunn at jeg har mange flinke folk rundt meg. Bestefar er tidligere ordfører i kommunen og bor i nabohuset. Og folk i lokallagsstyret står på hele døgnet, sier han.

Lei av kommentarer

Ordfører Sayed forteller at det er et stort ansvar og krever tilgjengelighet hele døgnet. Han har tenkt på at andre bruker 20-årene på å være frie og finne ut hva de vil.

- Mer enn en gang. Hvis jeg blir gjenvalgt, er hele 20-årene gått til dette. Men samtidig er det er enormt privilegium å være ordfører i hjemkommunen sin. Dette er saker som vil stå seg i mange år framover, sier han.

Han forteller om utfordringer i administrasjonen og en vindmølledebatt som utfordrer lokaldemokratiet.

- Det er jo perioder der jeg også har kjent på at dette er heftig, og stiller spørsmål ved om jeg kan stå i det over tid.

Sayed er lei av at unge får høre at de er framtida i politikken:

- Mange voksne må slutte å si at det er flott at vi engasjerer oss og at vi er framtida. Jeg engasjerer meg ikke for å gjøre noe i framtida, men for å gjøre noe nå, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer