KAN BLI HØRING:
Journalistene Rolf J. Widerøe (t.h) og Hans Petter Aas er blitt utsatt for ulovlig kartlegging av de hemmelige tjenestene.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KAN BLI HØRING: Journalistene Rolf J. Widerøe (t.h) og Hans Petter Aas er blitt utsatt for ulovlig kartlegging av de hemmelige tjenestene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Kan bli høring om Forsvarets journalist-kartlegging

- Må til bunns i denne saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan bli åpen høring i Stortinget om kartleggingen Forsvaret har gjort av norske journalister.

Nestlederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Martin Kolberg (Ap), sier til NRK at Stortinget ikke kan leve med en situasjon hvor det er usikkert om E-tjenesten har fulgt lovverket.

- Stortinget må til bunns i denne saken. Jeg markerer at regjeringsrepresentantene i komiteen har den samme tilnærmingen til dette som alle andre, sier Kolberg om muligheten for at hans egen partikollega, forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen er blant dem som kan bli innkalt til høring.

Informasjonen er slettet EOS-utvalget, Stortingets kontrollorgan med de hemmelige tjenestene, konkluderte i sin årsrapport torsdag med at VG-journalisten Rolf J. Widerøe og hans tidligere kollega Hans Petter Aass ble ulovlig kartlagt. I tillegg skal Kjetil Stormark være en av journalistene som er kartlagt, samt ytterligere tre.

Søndag kveld sa Stormark til NRK at han vil anmelde E-bataljonen for ulovlig kartlegging av journalister.

- Jeg ønsker en uavhengig etterforskning av saken, sier han.

Ifølge VGs kilde ble journalistene sett på som en trussel, noe som var grunnen til at det ble opprettet mapper på dem i første omgang.

Forsvaret opplyste søndag at Hæren har slettet mappene hvor informasjonen om kartleggingen av journalistene ble arkivert.

- Hæren mottok oppdrag fra Forsvarsdepartementet om å gjennomgå denne saken på nytt. Hensikten er å avklare om det har vært lagret informasjon om flere journalister enn de som ble omfattet av klagesaken, og hvilke journalister dette eventuelt er. For å kunne gjøre dette arbeidet må Hæren samarbeide med EOS-utvalget for å få tilgang til de omtalte mappene da disse er slettet fra Hærens systemer. Vi jobber med å komme til bunns i denne saken, lover Forsvaret i en pressemelding søndag kveld.

Kan dreie seg om seks Det er uklart hvor mange norske journalister som kan ha blitt kartlagt av etterretningsbataljonen i Forsvaret, men kilder VG snakket med lørdag hevdet at det kunne dreie seg om seks journalister.

- Ordren var å lage en fullstendig analyse av alle journalister som skrev om E14, sier kilden til avisen.

Brigadesjef Odin Johannessen i Brigade nord sier at det i hvert fall var snakk om tre som ble kartlagt.

Han sier det var feil av Forsvaret å kartlegge journalistene.

- Det var feil, det er alt jeg kan si om den saken der, og vi beklager dette på det aller sterkeste. Vi skal gjøre alt som står i vår makt for å forhindre at dette skjer igjen, sier han til NRK.

Generalinspektøren for Hæren, generalmajor Per Sverre Opedal, har tidligere avvist at Forsvaret bevisst har kartlagt journalistene.

(NTB)