Kan bli i flere år

Krekar kan kjøre saken to ganger gjennom hele rettsapparatet. Det kan ta år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kommunal- og regionalminister Erna Solberg har instruert Utlendingsnemda om å fatte et utvisningsvedtak av mulla Krekar.

- Norge skal ikke være en frihavn for personer som man kan knytte til terrornettverk, sier Solberg.

Vedtaket som nå er fattet er basert på en klage på et tidligere utvisningsvedtak fra Utlendingsdirektortet.

Innrømmet asylbrudd

Blant annet har Solberg lagt vekt på at Krekar ba om asyl i Norge fordi det var utrygt for ham i sitt eget hjemland.

- Han har innrømmet i sin egen selvbiografi at han reiste tilbake til Irak etter at han fikk innvilget asyl. Dermed er det uomtvistelig bevist at han ga uriktige opplysninger som førte til et uriktig vedtak for hans asylstatus, sier Erna Solberg.

Krekar har foretatt flere reiser til Nord-Irak, noe myndighetene mener betyr at han ikke hadde behov for den beskyttelsen han fikk. Som en følge av at asylstatusen trekkes tilbake, så vil også hans arbeids- og oppholdstillatelse trekkes tilbake.

- Jeg mener saken står på solid grunn, sier Solberg.

Dødsstraff

Selv om Krekar må ut, tidligst 1. august i år, kan det likevel ta mange år før han endelig forlater landet. Årsaken er at han har stevnet staten for et ugyldig utvisningsvedtak. Saken er berammet til slutten av denne måneden.

Krekar kan anke avgjørelsen i Oslo tingrett helt til Høyesterett. Det samme kan staten som er saksøkt. Men selv om Krekar taper sin rettssak kan han dra staten inn for retten igjen.

Årsaken er at den norske regjeringen trenger garantier fra en irakisk regjering om at Krekar ikke blir torturert eller risikerer dødsstraff om han blir sendt til Irak.

Får regjeringen slike garantier, kan Krekar kreve dem rettslig prøvet. Dermed bærer det tilbake til tingretten, lagmannsretten og til slutt Høyesterett.

Noe lignende skjedde da to flykaprere ble utvist til Russland fra Norge for noen år siden. Da kom Høyesterett til at garantiene fra russiske myndigheter om at kaprerne ikke skulle få dødsstraff, var reelle. Kaprerne ble utvist.

Må bevise terrortilknytning

- Er staten forberedt på å dokumentere og føre bevis for at Krekar kan knyttes til et terrornettverk?

- Ja, det mener jeg at vi kan sannsynliggjøre i retten, sier Solberg.

Hun mener likevel ikke at det er avgjørende for at Krekar blir utvist. Det er nemlig ikke slik at alle de fem utvisningpunktene som ligger til grunn for dagens vedtak i Utlendingsnemda må innfris for at Krekar blir utvist.

VIL SENDE KREKAR UT: Erna Solberg holdt pressekonferanse i dag.
<bBLIR I NORGE: Det kan ta år før mulla Krekar eventuelt blir utvist fra Norge.