Kan bli i verdens-rommet i flere måneder

Skaden på varmeskjoldet undersøkes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Astronautene på romferja Endeavour risikerer å bli i rommet i flere måneder,m melder bbc.co.uk. 

Grunnen er skaden på romferjas varmeskjold. Det var trolig en isklump fra ferjas drivstofftank som falt av og skadet skjoldet på undersiden av Endeavour under oppskyting. Dersom ødeleggelsen regnes som farlig, må astronautene ut og reparere det selv.

Dersom skaden ikke kan repareres, må mannskapet vente på romstasjonen i flere måneder før en redningsferje kan sendes opp.

I løpet av dagen skal en robot undersøke den 7.6 centimeter store gropa.

Turen er opprinnelig ment å ta 11 dager.

Tragedien i 2003

Skaden ble oppdaget like før romferja skulle legge til Den internasjonale romstasjonen (ISS), da ferja foretok en runde slik at hele ferja kunne fotograferes og undersøkes. Dette er rutineundersøkelse for å finne eventuelle skader.

Dersom varmeskjoldet er blitt skadet, men ikke reparert, kan det får fatale følger. I 2003 omkom hele mannskapet  på sju, da romferja Columbia kom inn i atmosfæren med samme typen skade.

KAN BLI VÆRENDE I FLERE MÅNEDER Den kanadiske astronauten Dave Williams jobber utenfor Endeavour, som er koblet til Den internasjonale romstasjonen (ISS). Dersom skaden på varmeskjoldet ikke kan repareres, risikerer mannskapet å bli i rommet i  flere måneder. Foto: SCANPIX/AP/NASA
KAN BLI VÆRENDE I FLERE MÅNEDER Den kanadiske astronauten Dave Williams jobber utenfor Endeavour, som er koblet til Den internasjonale romstasjonen (ISS). Dersom skaden på varmeskjoldet ikke kan repareres, risikerer mannskapet å bli i rommet i flere måneder. Foto: SCANPIX/AP/NASA Vis mer

Fire romturer

I går var to av astronautene ute på den første romturen, da de arbeidet med ISS, som de er koblet opp til. De koblet til deler som skal være med å byge ut ISS.

Endeavour-turen er NASAs andre så langt i år. I alt fire turer skal gjennomføres for å ferdigstille oppgraderingen og utbyggingen av ISS. I 2010 pensjoneres ferjene.