Kan bli Italias neste statsminister

Høyrepopulisten Giorgia Meloni kan bli historisk som Italias første kvinnelige statsminister – og landets første leder fra ytre høyre siden andre verdenskrig.

VENNER: Giorgia Meloni ligger an til å bli Italias neste statsminister. Her er hun i Roma med tidligere statsminister Silvio Berlusconi (til venstre) og Matteo Salvini. Foto: AP Photo/Andrew Medichini/NTB
VENNER: Giorgia Meloni ligger an til å bli Italias neste statsminister. Her er hun i Roma med tidligere statsminister Silvio Berlusconi (til venstre) og Matteo Salvini. Foto: AP Photo/Andrew Medichini/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ytre høyre-partiet Italias brødre, ledet av 45 år gamle Giorgia Meloni, ligger an til å gjøre et brakvalg i det italienske parlamentsvalget søndag.

For fem år siden var partiet å regne som et marginalt fenomen med kun 4,4 prosent oppslutning. Nå tyder meningsmålinger på at Italias brødre kan få så mye som 24 prosent av stemmene i valget og dermed bli landets største parti, foran sentrum-venstrepartiet Det demokratiske partiet.

Første kvinne

Hvis hun lykkes med å klatre helt til topps, blir Meloni historisk på flere måter. Ikke bare blir hun Italias første kvinnelige statsminister noensinne, men hun blir også den første italienske statslederen fra ytre høyre siden diktatoren Benito Mussolini styrte landet fra 1922 til 1943.

Italia har et komplisert valgsystem, og i motsetning til i Norge er det ikke bare velgernes stemmer som avgjør hvem som stikker av med statsministerposten. Partiene er helt avhengige av å danne koalisjoner med andre, og i årets valgkamp har høyrepopulistene lyktes langt bedre enn sine mer moderate motstandere.

Meloni har alliert seg med ytre høyre-partiet Ligaen og partileder Matteo Salvini, som i likhet med Meloni vil slå hardt ned på ulovlig innvandring. Hun har også slått seg sammen med partiet til tidligere statsminister Silvio Berlusconi, Forza Italia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer