Corona:

- Kan bli justeringer

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) tror de som håper på lettelser av alle tiltak vil bli skuffet. Samtidig åpner hun for at det kan komme kunnskap som gjør at regjeringen vil justere dagens tiltak neste uke.

ALVORLIG: Helseminister Ingvild Kjerkol mener dagens smitterekord understreker alvoret i smittesituasjonen. Hun vil ikke si noe sikkert om hva regjeringen vil konkludere med neste neste uke, men tror de som håper på lettelser i alle tiltak vil bli skuffet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ALVORLIG: Helseminister Ingvild Kjerkol mener dagens smitterekord understreker alvoret i smittesituasjonen. Hun vil ikke si noe sikkert om hva regjeringen vil konkludere med neste neste uke, men tror de som håper på lettelser i alle tiltak vil bli skuffet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Onsdag våknet vi til nok en smitterekord i Norge med nesten 8000 nye registrerte coronatilfeller.

I tillegg mener assisterende helsedirektør Espen Nakstad at mørketallene kan være så høye som 50-60 prosent.

Gitt smittesituasjonen og at helsemyndighetene nå mener vi kan være i begynnelsen av denne bølgen, har ikke ekspertene tro på at vi kan forvente oss de store lettelsene i tiltak neste uke.

Til Dagbladet tegner helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) det samme bildet.

- Kan bli justeringer

- Det er tre muligheter nå. Det er å nedjustere, beholde dagens tiltak eller stramme enda mer inn, sier Kjerkol og fortsetter:

- Jeg tror ingen skal gå og håpe på at det blir lettelser av alle tiltak. Vi håper å slippe det siste alternativet, men vi følger jo dette fra dag til dag.

Samtidig mener hun det neste uke kan være en anledning til å justere tiltakene, dersom de ser at man har høstet kunnskap som gjør at tiltakene kan treffe enda bedre.

- For målet er jo å hindre smittespredning, understreker Kjerkol.

Mens man nå med stadig større sikkerhet kan si at omikron viser seg å være mindre alvorlig, så gir den fortsatt sykdom, påpeker helseministeren.

- Vi er nå midt i en situasjon hvor vi dessverre igjen setter smitterekord. Med det vet vi at det følger innleggelser fram i tid. Så formålet er jo å stoppe smittespredningen av den nye varianten. Hvis mange nok blir syke på samme tid, så truer det samfunnets funksjoner. Og det er en regjerings ansvar å passe på at ikke skjer.

CORONA: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på spørsmål og gir en oppdatering om coronasituasjonen, 5. januar 2022. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Understreker alvoret

På spørsmål om hvor bekymret hun selv er over situasjonen vi nå ser, svarer Kjerkol med FHI-direktør Camilla Stoltenbergs ord: at det er deres jobb å være profesjonelt bekymret.

Samtidig understreker hun at de hele tiden gjør en løpende vurdering av tiltaksnivået og at dagens smittetall understreker alvoret i situasjonen.

- Nakstads bekymringer er nok godt begrunnet. Det er forventet at vi har en underrapportering på smitte fordi vi kommer ut av en julefeiring. Samtidig har vi fortsatt ikke et system for å registrere selvtester. Det håper vi etter hvert å skulle få. Men dette understreker alvoret, sier Kjerkol og fortsetter:

BEKYMRET: Helseminister Ingvild Kjerkol vil holde seg til å være profesjonelt bekymret, men mener situasjonen i flere andre land nå understreker alvoret. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BEKYMRET: Helseminister Ingvild Kjerkol vil holde seg til å være profesjonelt bekymret, men mener situasjonen i flere andre land nå understreker alvoret. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vi ser alvoret i andre land, for eksempel i Storbritannia. Her står man foran en smittebølge som, dersom vi legger til grunn det vi har lært av pandemien, vil føre til et økt antall innleggelser på sykehus. Og det i et omfang som nok vil oppleves som dramatisk for britene.

Venter på våren

Nå mener Kjerkol det er viktig at vi klarer å ha kontroll gjennom vinteren og understreker at vi fortsatt ikke har fått en stor utbredelse av vinterinfluensa.

- Så vi håper at når vi kommer til vårparten, og da vil jo jeg si at mars er den første vårmåneden, så håper vi at vi kan leve med lavere tiltaksnivå og større forutsigbarhet.

Hun understreker videre at å kunne gi større forutsigbarhet rundt tiltak i tida framover, er noe regjeringen prioriterer høyt.

- At vi kan ha tiltak som er godt drøftet i forkant, og hvor smittesituasjon og kapasitet i helsetjenesten også gir en forutsigbarhet med tanke på hvilke tiltak vi setter inn. Det er det vi jobber etter. Vi ønsker ikke hastige tiltakspakker, vi ønsker større forutsigbarhet. Det er et oppdrag som FHI og Helsedirektoratet har fått om å hjelpe oss med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer