Været i jula:

Kan bli kaldeste julaften på 12 år

Etter noen dager med mildt vær synker gradestokken atter under nullpunktet, og det blir minus i fortegn for hele landet.

KALD OG KLASSISK: Oslo er blant stedene som kan få den kaldeste jula siden 2010. - Kald, klassisk julaften, spår vakthavende ved Meteorologisk institutt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KALD OG KLASSISK: Oslo er blant stedene som kan få den kaldeste jula siden 2010. - Kald, klassisk julaften, spår vakthavende ved Meteorologisk institutt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene er det mildværet som har preget Sør-Norge.

Mandag kveld er det pågående gult farevarsel for is i nesten hele landet sør for Nordland, noe som har resultert i utfordrende kjøreforhold.

Mot jul snur dette, og meteorologen har gode nyheter for de som håper på det klassiske juleværet, og mindre gode nyheter for de som ikke liker kulda.

- Det blir en kald julehelg. Det milde været vi har nå forsvinner mot midten av uka, og julaften er det minusgrader over så å si hele landet, sier vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe til Dagbladet.

Kald og hvit jul

I deler av landet ligger det faktisk an til å bli den kaldeste jula på 12 år, dersom prognosene treffer.

- På Kongsvinger, hvis prognosene slår til, så kan årets julaften bli den kaldeste siden 2010. Og også Oslo kan få den kaldeste jula siden 2010. sier statsmeteorologen.

FØRJULSVÆRET: Vakthavende meteorolog, Bente Wahl, har dette å si om værutsiktene fram mot julaften, når mange er på reisefot. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Ifølge Yr.no sine historiske data var temperaturen i hovedstaden nede i - 13,4 grader på det kaldeste julaften 2010. Gjennomsnittstemperaturen var på rundt 11 minusgrader.

Desember 2010 var blant de kaldeste som noensinne er målt, kan Walløe fortelle, så det er altså bare å kle godt på seg fra torsdag.

De som kan tenke seg en hvit jul, vil sannsynligvis få ønsket sitt oppfylt, tror Walløe.

- Mange vil få en hvit jul. Hele Nord-Norge og det meste av Østlandet. Litt usikkert i Bergen - det kommer litt an på om det kommer snøbyger på torsdag. Vestlandet og kysten på Sørlandet ligger litt mer tynt an, sier statsmeteorologen.

Walløe tror også at det blir enn kald, men rolig julefeiring i år.

- Det er gode nyheter det her. Det blir antakelig ikke noe uvær på julaften i år, så de fleste vil få en rolig juledag. Det kunne vært kuling og regn, men det blir det ikke. Det blir en kald, klassisk julaften, sier meteorologen optimistisk.

Vinden snur

Adventstida så langt har også vært preget av kaldere enn gjennomsnittlige temperaturer i de fleste byer i Sør-Norge, med unntak av de siste dagenes varme vær.

Den plutselige varmen, som ifølge meteorologene på Twitter har ledet til 20,8 graders sprik mellom høyeste og laveste temperatur i Sør-Norge, skyldes ifølge Walløe en sørvestlig vind som har seget inn fra Sør-Europa.

- Men om noen dager så snur vinden igjen, og vi får kald luft fra nord som sklir nedover Nord-Europa, sier Walløe.

FRA KALDT TIL VARMT: Juletre trives i kulda, derfor bør det akklimatiseres før du tar det inn i stua. Her får du tipsene! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Mildværet de siste dagene har som sagt ledet til flere trafikale utfordringer, og dette vil sannsynligvis fortsette å prege trafikken til tirsdag.

Men nærmere jul blir forholdene bedre.

- Det ligger godt an for trafikale forhold, med et stabilt vinterføre. Lille julaften ser det ut til å bli en del snøbyger, men det roer seg, så alle kommer seg nok hjem til jul, sier en munter vakthavende om juleværet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer