Spår vårflom:

- Kan bli katastrofalt

Enorme snømengder gir stor fare for ødeleggende flommer i flere kommuner den neste tida. Det bekymrer flere ordførere.

HARDT RAMMET: Mageli Camping langs Gudbrandsdalslågen ble hardt rammet av flom i 2018. Nå frykter ordføreren i kommunen at noe lignende kan skje. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HARDT RAMMET: Mageli Camping langs Gudbrandsdalslågen ble hardt rammet av flom i 2018. Nå frykter ordføreren i kommunen at noe lignende kan skje. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siste: Regjeringen lover 100 millioner til flomsikring i kommunene.

– Med de ekstra midlene som kommer i dag, ønsker vi å hjelpe kommunene til å få på plass akutte tiltak som kan begrense skadene ytterligere, sier olje- og energiminister Tina Bru (H) i en uttalelse.

Snømengdene i Norge er nå de største siden Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) startet sine beregninger i 1958. Selv midt i mai er det massive snømengder mange steder i landet.

Torsdag gikk NVE ut med advarsel om at det er ventet flom flere steder i landet den neste tida. Snøværet og de lave temperaturene som er ventet i neste uke, har konsekvenser.

I Losna, en innsjø som er en del av Gudbrandsdalslågen, er det nå 75 prosent sannsynlighet for flom på oransje nivå, som kan medføre alvorlige skader, ifølge NVE sin prognose.

- Verre enn det pleier

Langs Gudbrandsdalslågen har de flere ganger blitt utsatt for store ødeleggelser som følge av flom. Arne Fossmo, ordfører i Ringebu kommune, er bekymret for at en ny massiv flom vil inntreffe i kommunen.

- I år er det verre enn det pleier å være. Det kan bli veldig katastrofalt. Når vi har så store snømengder lokalt som vi har nå, og vi allerede er en flomutsatt kommune så må vi forberede oss på det verste, sier han til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer