- Kan bli katastrofalt

En rekke forskere advarer om at risikoen for global samfunnskollaps eller menneskelig utryddelse er «farlig underforsket».

VARMERE: Et kart visere steder med varmere temperaturer enn gjennomsnittet med rød farger og steder med lavere temperatur enn gjennomsnittet med blå farger for juni. Foto: Modis/NEO/Nasa
VARMERE: Et kart visere steder med varmere temperaturer enn gjennomsnittet med rød farger og steder med lavere temperatur enn gjennomsnittet med blå farger for juni. Foto: Modis/NEO/Nasa Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En rekke forskere, ledet av universitetet i Cambridge, advarer nå i en ny analyse om at konsekvensene av global oppvarming er «farlig underforsket», og hevder at det er rikelig med grunner til å tro at global oppvarming kan føre til en «katastrofe».

«Å møte ei framtid med akselererende klimaendringer mens du er blind for «worst case»-scenarioene er i beste fall naiv risikostyring og i verste fall dødelig», heter det i analysen.

Analysen, som ble publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences, er omtalt i flere medier, deriblant The Guardian, The Independent og BBC.

ADVARSEL BLE REALITET: Denne «værmeldingen» fra 2014 skulle vise hvor glohett været kan bli i 2050 på grunn av den globale oppvarmingen. FN-organisasjonen som sto bak kampanjen hadde kanskje ikke forutsett at temperaturene allerede fire år senere skulle nå de samme nivåene. Vis mer

«Worst case»-scenarioer

I analysen tas det til orde for å forske ytterligere på risikoen for såkalte «worst case»-scenarioer - som blant annet inkluderer utfall som spenner fra et tap på 10 prosent av den globale befolkningen til fullstendig utryddelse av menneskeheten.

De ber blant annet FNs klimapanel (IPPC) om å utarbeide en rapport om katastrofale klimaendringer.

Forskerne peker på at det i nyere tid oftere blir forsket på konsekvensene av global oppvarming til 1,5 eller 2 grader. Dette skyldes Parisavtalen, der målet er satt til å begrense oppvarmingen med «godt under to grader», sammenliknet med førindustriell tid.

Det har imidlertid ikke blitt viet nok oppmerksomhet til mer ekstreme utfall av klimaendringer, mener forskerne.

- Jeg mener det er fornuftig risikostyring å tenke på de potensielle «worst-case»-scenarioene. Vi gjør det når det kommer til alle andre situasjoner, så vi bør definitivt gjøre når det kommer til skjebnen til planeten og artene, sier hovedforfatter Luke Kemp fra University of Cambridge, ifølge BBC.

STORMFLO: Vær som dette oppstår i Norge med jevne mellomrom, men det er likevel usannsynlig at det vil få samme konsekvenser som i USA. Video: The Weather Channel Vis mer

Underrepresentert

Forskerne fant at estimater av konsekvensen av en temperaturøkning på 3 grader er underrepresentert sammenliknet med sannsynligheten, skriver kanalen.

- Det er mange grunner til å tro at klimaendringer kan bli katastrofale, selv ved beskjedne nivåer av oppvarming, sier Kemp.

En modellering utført av forskerne tilsier at så mange som 2 milliarder mennesker kan måtte tåle en årlig gjennomsnittstemperatur på 29 grader innen 2070.

Analysen peker imidlertid på at det ikke bare er høye temperaturer som er problemet, men at økonomiske kriser, konflikter og sykdomsutbrudd også kan forårsake katastrofer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer