Krigen i Ukraina

- Kan bli katastrofalt

Ukrainske myndigheter oppfordrer ukrainere i okkuperte områder til å «flykte fra vinteren». Den kan bli katastrofal, mener norsk ekspert.

BEINTØFT: Ukrainere forbereder seg nå på en beinhard vinter. Bildet er tatt etter evakueringen av Irpin utenfor Kyiv 8. mars i år. Foto: Vadim Ghirda / AP
BEINTØFT: Ukrainere forbereder seg nå på en beinhard vinter. Bildet er tatt etter evakueringen av Irpin utenfor Kyiv 8. mars i år. Foto: Vadim Ghirda / AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv i alminnelige tider er vinteren en hard periode i Ukraina. Landet kan oppleve vintertemperaturer på ned mot 30 minusgrader.

Ukraina opplever vesentlig kaldere vintre enn det breddegraden kanskje skulle tilsi. Landet har typisk innlandsklima, med varme somre og svært kalde vintrer.

Nå frykter landets myndigheter den kaldeste vinteren på flere tiår, i det de også må skru ned termostaten på byenes sentralvarmesystemer.

Myndighetene: - Evakuer

Torsdag morgen rådet ukrainske myndigheter befolkningen i flere okkuperte byer å flykte fra vinteren.

Iryna Veresjtsjuk, landets visestatsminister, råder innbyggerne som kan til å forlate landet.

- Jeg oppfordrer folk til å evakuere fra Donetsk, Kherson, Zaporizjzja og deler av Kharkiv-regionen før det kalde været slår inn, sa visestatsminister Iryna Veresjtsjuk til ukrainsk TV onsdag, ifølge NTB.

Tilførselen av strøm, vann og varme kan bli et stort problem i det krigsherjede landet, og da spesielt i de russiskokkuperte og mer herjede byene i øst.

BELARUSISKE FRIVILLIGE: Video publisert på Facebook skal vise belarusiske frivillige angripe russere i Ukraina. Video: Facebook @Kastuś Kalinoŭski. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Katastrofalt

- Dette kan bli katastrofalt, sier Jørn Holm-Hansen.

Han jobber som seniorforsker og statsviter på By- og regionsforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet, og har inngående kjennskap til ukrainske og russiske forhold.

Han beskriver et dystert scenario

- De som bor på landet fyrer med ved, og har tilgang på brønn og utedo. Her vil de nok merke det i mindre grad.

Det vestlige Ukraina er mindre urbanisert, og uansett mildere rammet av krigen.

KRITISK: Vinteren blir tøff for ukrainerne, og en rekke scenarier kan gjøre det enda verre, mener Jørn Holm-Hansen ved OsloMet. Foto: Sonja Balci / OsloMet
KRITISK: Vinteren blir tøff for ukrainerne, og en rekke scenarier kan gjøre det enda verre, mener Jørn Holm-Hansen ved OsloMet. Foto: Sonja Balci / OsloMet Vis mer

- De vil kunne bite tennene sammen og komme seg gjennom vinteren, sier han.

Rammes hardest

I de industrialiserte østlige og sørlige delene av landet vil situasjonen kunne bli en helt annen. Her bor folk i storbyer. Dette er også områdene som er absolutt hardest rammet av krigen, og i stor grad okkupert av Russland.

I byene bor mesteparten av innbyggerne i store leilighetsblokker, forteller Holm-Hansen. Disse varmes opp ved sentralvarme, som drives fra sentrale varmekraftverk.

Allerede har landets myndigheter besluttet å skru ned temperaturen, samt å skru på varmen seinere.

Til The Guardian forteller Jurij Vitrenko, direktør for det statlige gasselskapet Naftogaz, at innendørstemperaturene skrus ned til mellom 18 og 19 grader, fire mindre enn vanlig.

Skrur ned

Dette knyttes til usikkerhet rundt gassleveransene til landet, som klart er usikre i det også Vest-Europa sliter med tilgangen. Landet er avhengig av økonomisk støtte for å i det hele tatt ha råd til gass.

Eventuelle videre konsekvenser for landets kraftleveranser, som det kan være mange av, kommer i tillegg.

Det vil kunne bety at temperaturen skrus ned enda mer.

- Jeg opplevde energirasjonering i Arkhangelsk på 90-tallet, der det er sentralvarme og sammenliknbare forhold. Da ble varmen skrudd ned til 12-13 grader. Det høres kanskje ikke så dramatisk ut, men det ble vanvittig kaldt, selv med ullundertøy, sier Jørn Holm-Hansen.

MISTET BEINA: 11 år gamle Yana mistet begge beina under et rakettangrep i Kramatorsk i Ukraina. Video: @ZelenskaUA / @DefenceU Vis mer

Atomkraft

I tillegg vil selve grovinfrastrukturen være sårbar for militære angrep.

- Skulle krigshandlinger ramme disse kraftverkene eller gassrør som ofte ligger over bakken, vil det bli virkelig katastrofalt, sier Holm-Hansen.

- Man vil jo kunne kjøpe inn elektriske ovner, men dette vil fort overbelaste strømnettet.

Strømnettet i Ukraina lener seg i stor grad på atomkraft, og det aller største kraftverket ligger i Zaporizjzja.

Kritisk

Kraftverket ligger på russiskokkupert område, og det knyttes stor frykt til hvilke konsekvenser krigshandlinger i området vil få for kraftverket.

- Zaporizjzja er kritisk av flere grunner. Atomsikkerheten er en ting, også med tanke på belastningen på mannskapet der. Det er fremdeles ukrainere som arbeider der, under russisk okkupasjon. Man er veldig opptatt av den psykiske helsen til ansatte ved slike kraftverk. Mange av dem er nok nå nervøse for at ting kan gå galt.

- Men det er også relevant for varmeforsyning. Kraftverket forsyner store deler av Øst- og Sør-Ukraina, områder som nå er okkupert av Russland, sier han.

Kloakk

Holm-Hansen minner også om at flere funksjoner enn bare varme avhenger av strøm.

KHARKIV: Ukrainske styrker skal ha bombet og jevnet et russisk ammunisjonslager med jorden i Kharkiv-regionen den 26. juli. Video: Kameraone / Dagbladet TV Vis mer

- Også avløpssystemer er avhengige av strøm for å drive kloakken videre. Dette vil kunne hope seg opp, og tyte opp fra bakken med ubehagelige følger når det tiner igjen over vinteren.

Tor Bukkvoll, seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), mener spesielt storbyen Kharkiv, som kontinuerlig bombes av russerne, er sårbar.

Konstant angrepet

Byen har vært under konstante angrep helt siden krigen startet, men er stadig i ukrainske

- Det er først og fremst den russiske bombinga av byer som skader sivil infrastruktur, forteller Bukkvoll.

- Ukrainerne klarer ikke å holde russerne utenfor artilleriavstand. Russernes bombing er et helvete om sommeren, men det er enda verre om vinteren når det er kaldt, sier Bukkvoll.

Rent militært tror han imidlertid høsten vil være enda mer utfordrende. Da vil nedbøren gjøre det gjørmete, som igjen gjør det vanskelig å flytte styrker, sier han.

- Samtidig er soldater på både russisk og ukrainsk side slitne. Og det er enda mer slitsomt å kjempe når det er kaldt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer