Kan bli kategori 4 når den treffer land

Orkanen Rita truer Texas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

80 000 evakuert

- For sent å forlate Florida

Mens New Orleans fortsatt teller sine døde etter at orkanen Katrina feide inn over kysten i Mexicogulfen, må nå folk i de rammede områdene forberede seg på å flykte på nytt.

I Florida er allerede nærmere 80 000 mennesker evakuert av frykt for orkanen, som hadde styrke 2 da den traff palme-delstaten. På Cuba ble 130 000 mennesker evakuert. Flyplassen i Havana ble stengt.

Kan bli som Katrina

Men nå har orkanen gått videre og nådd den varme Mexicogulfen, samtidig som den blir sterkere. Katrina ble også sterkere i gulfen enn den hadde vært da den traff Florida. I morgentimene gikk orkanen over fra å være kategori 2 til kategori 3. Den kan dermed gjøre stor skade på både folk og bygninger.

I løpet av det neste døgnet kan orkanen øke fra kategori 3 til kategori 4. Det betyr at orkanen beveger seg med mellom 210 og 248 kilometer i timen.

Orkanen Katrina var også kategori 4 da den for flere uker siden traff Louisiana med voldsom styrke.

EVAKUERER: Trafikken på vei ut av Galveston var tettere enn normalt. Mange har allerede begynt flukten fra byen. Foto: SCANPIX
EVAKUERER: Trafikken på vei ut av Galveston var tettere enn normalt. Mange har allerede begynt flukten fra byen. Foto: SCANPIX Vis mer

Kan bli truffet av Rita

Nå sendes allerede ferdiglagede måltider og store mengder vann sørover til Texas. Busser og fly er klare til evakuering, ifølge David Paulison i Federal Emergency Management Agency.

I natt norsk tid erklærte borgermesteren i den lille kystbyen Galveston i Texas unntakstilstand. For 105 år siden døde 8000 mennesker i Galveston da byen ble truffet av en orkan. Nå fryktes det at Galveston igjen skal havne i orkanens sentrum, ifølge CNN.

Klokka 13 norsk tid, når klokka knapt er 06 på morgenen i Galveston, begynner evakueringen av aldershjem og andre omsorgsboliger. På ettermiddagen begynner evakueringen av andre som trenger hjelp, sier ordfører Lyda Ann Thomas.

I femdagersvarselet fra National Hurricane Center melder ekspertene at de tror at orkanen treffer land i nærheten av Galveston fredag kveld eller lørdag morgen. Men orkanen kan fort endre retning og snu nordover. Styrker fra Nasjonalgarden er nå kalt tilbake til Texas fra Louisiana, der de har hjulpet ofrene etter orkanen Katrina.

I går forbød ordføreren i New Orleans, Ray Nagin, byens hundretusener evakuerte å vende hjem før Rita har blåst fra seg eller passert. Samtidig ga han de hardt rammede innbyggerne som ikke har forlatt byen, nok en gang om å pakke eiendelene sine og dra fra området.

Rita kan føre til kraftig regn og at vannstanden stiger i byen som allerede har ligget under vann. Dikene kan nok en gang briste.

ORKANENS ØYE:</B> Satelittbildet viser orkanen på vei inn i Mexicogulfen i går.
TRAFF FLORIDA:</B> Rita har allerede passert Florida. Men kreftene blir større de neste dagene. I verste fall kan flere byer bli rammet av orkan og etterfølgende flom.