300 000 STEMMER: Resultatet fra det svenske valget kan først bli klart onsdag. For fremdeles er det rundt 300 000 stemmer som ikke er opptalt, og de kommer først onsdag. Her fra stemmtelling i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix
300 000 STEMMER: Resultatet fra det svenske valget kan først bli klart onsdag. For fremdeles er det rundt 300 000 stemmer som ikke er opptalt, og de kommer først onsdag. Her fra stemmtelling i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpixVis mer

Valgresultatet i Sverige:

Kan bli klart først onsdag: 300 000 stemmer ikke opptalt

Det er dødt løp mellom de politiske blokkene i Sverige. 300 000 stemmer som ikke blir talt opp før onsdag, kan bli utslagsgivende.

Etter midnatt søndag var valgresultatet i Sverige fremdeles ikke klart. Det går, slik svenske medier skriver, mot en full «rysare». Det er så godt som dødt løp.

UPASSENDE: Lisbeth Skei intervjuet en svensk velger fra Kulturhuset i Oslo, i forbindelse med NRKs valgsending. Da velgeren skal snakke om hvorfor hun har stemt på partiet Feministiskt Initiativ, bryter en mann inn med en vulgær uttalelse. Video: Med tillatelse fra NRK Vis mer

I timene rett før og etter midnatt lå de rødgrønne partiene - Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet - an til å få 144 mandater.

Alliansen, den borgerlige blokka bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristendemokraterna, ligger an til å få 143 mandater.

I Sveriges riksdag er det 349 mandater.

300 000 stemmer

Men fordi det er så jevnt, kan 300 000 stemmer som ikke blir talt opp før onsdag bli utslagsgivende for resultatet.

De fleste av stemmene som ennå ikke er telt, er avgitt av svensker bosatt i utlandet. I tillegg er det en god del forsinkede forhåndsstemmer.

FÅR MAKT: Jimmie Åkesson sier til Dagbladet at han kommer til å invitere Moderaterna til samtaler om regjeringssamarbeid. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det kommer 300.000 stemmer på onsdag. Historisk sett har de vippet litt mer mot de borgerlige partiene, men det er ingenting som tilsier at det også skal skje dette valget, ettersom det er så mye som er endret hittil i den svenske valgmatematikken, sier Frank Hojem, pressesjef i Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) til TV2.

Under SVTs valgsendinger seint søndag kveld, bemerket programlederne at de 300 000 stemmene ofte kan utgjøre et mandag.

Slik situasjonen er nå, kan det faktisk bli helt avgjørende for om Sverige får en rødgrønn eller en borgerlig regjering.

Ba Löfven gå

Alliansen ba tidligere søndag Löfven om å gå av. Löfven på sin side mener det er «fullstendig ulogisk om Alliansen skal danne regjeringen, hvis de rødgrønne blir størst».

STOCKHOLM: - Dette er et vannskille i svensk politikk, sier Dagbladets kommentator Marie Simonsen. Med drøyt halvparten av stemmene talt opp, har de rødgrønne 40,6 prosent av stemmene. Den borgerlige alliansen har 39,9 prosent. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Samtidig er det klart at Sveriges nåværende regjering, bestående av Löfvens Socialdemokraterna og Miljöpartiet, ikke har nok støtte til å bestå i sin nåværende form.

De er helt avhengig av støtte fra Vänsterpartiet, som har varslet støtte til Löfven som statsminister.

Derfor bra Löfven om brede politiske samarbeid over parti- og blokklinjer.

- Vi trenger pragmatiske løsninger. Ingen partier kan lede Sverige alene, sier han.