Meteorologen:

- Kan bli konsekvenser

Det er meldt opp til 60 millimeter regn gjennom kvelden og natta flere steder på østlandet. Meteorologen advarer at det kan skape problemer med både avløp og i trafikken.

REGN: Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for mye nedbør i Vestfold, Telemark og i Agder. Foto: Vidar Ruud / NTB
REGN: Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for mye nedbør i Vestfold, Telemark og i Agder. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er sendt ut farevarsel for nedbør i Vestfold, Telemark og i Agder. Meteorologisk institutt anslår at de kan vente seg voldsomt mye nedbør gjennom kvelden og natta, helt opptil 60 millimeter.

- Forvarselet varer bare fram til tirsdag morgen, men østafjells vil det regne mye denne uka, sier vakthavende meteorolog, Espen Biseth Granan til Dagbladet.

Han advarer at nedbøren kan føre til små oversvømmelser i gatene, noe som kan føre til trafikale problemer på Østlandet.

- Det kan bli konsekvenser med overvann, og det kan påvirke lokale kjøreforhold. De som bor i strøk der det kan bli et problem bør sikre at vannet kan renne ned i avløpene og at slukene ikke er blokkert av blader eller liknende, sier Granan.

- La bilen stå

Forsikringsselskapet Tryg forventer at det kan komme flere skader, og ber folk ta sine forholdsregler.

- Det er spesielt kastevinder og nedbør vi forventer vil gjøre størst skade. Folk har gjerne ikke ryddet inn hagemøblene for sommeren, så vi råder folk til å sikre alt av løse gjenstander utendørs så raskt som mulig. Bind fast trampolinen og rydd inn hagemøbler, parasoller, partytelt og grillen, skriver Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Forsikringsselskapet påpeker at når det kommer så mye vann på så kort tid, så kan det utløse skader der kjellere blir oversvømt, tilbakeslag fra avløp der vannet går tilbake til boligen, eller biler som står under vann.

- Folk bør se til at det ikke ligger løv og skitt og andre hindringer i veien der vannet skal renne, og helst ikke parkere bilen sin nær et kumlokk. Faren er stor for overvann og at veier blir stengt, så det lureste er trolig å la bilen stå til uværet er over, sier Brandeggen.

Dårlig vær i høstferien

Selv om farevarselet ikke varer lenger enn til tirsdag morgen, kommer det fortsatt til å bøtte ned på Østlandet resten av uka.

Slik prognosene ser ut nå, så kommer dette været til å fortsette videre inn i høstferie-uka til fylker som Oslo og Viken. Andre steder, som i Telemark, Vestfold og Vestland, starter høstferien først den 11. oktober

- Værmessig blir det ikke en bra start på høstferien. Man kan vente seg en del nedbør og grå skyer, sier Granan og påpeker at det er det man kaller et typisk høstvær.

Værvinnere i nord

September har vært særdeles tør sør og øst i landet, og Meteorologene er positivet til at de tørre dele av landet endelig får litt regndråper som blant annet er bra for magasinfyllinga og grunnvannstanden.

I nord er man imidlertid bedre rustet mot høye strømpriser gjennom høsten, fordi det gjennom sommeren har regnet betydelig mye mer der enn i sør.

De har også mer å glede seg over nå når det i disse dager er meldt om opp til 20 grader flere steder i nord.

I Birtavarre, Kåfjord i Troms målte de mandag over 20 grader på gradestokken.

- Det er en del behagelige temperaturer i Nord, med varm luft, sol og oppholdsvær, sier meteorologen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer