ANKLAGER OM FAKE NEWS OG SAMMENSVERGELSER: Didzis Šmits slår hardt tilbake mot Dagbladet og mener avisen deltar i en norskrussisk sammensvergelse. Foto: Tomm W. Christiansen
ANKLAGER OM FAKE NEWS OG SAMMENSVERGELSER: Didzis Šmits slår hardt tilbake mot Dagbladet og mener avisen deltar i en norskrussisk sammensvergelse. Foto: Tomm W. ChristiansenVis mer

Dagbladets krabbeavsløring:

Kan bli Latvias neste næringsminister - nekter å si hvem han jobber for

Det stormer rundt krabbe-lobbyisten Didzis Šmits. Nå anklager han Dagbladet for å være en del av en norskrussisk sammensvergelse.

RIGA/OSLO(Dagbladet): «Norske myndigheter har gitt norske journalister i oppgave å påvirke det latviske valget», skriver den latviske politikeren Didzis Šmits på Facebook.

Fra det latviske nyhetsnettstedet skaites.lv sist lørdag.
Fra det latviske nyhetsnettstedet skaites.lv sist lørdag. Vis mer

Han advarer videre latviske journalister mot å samarbeide med Dagbladet og motta penger fra Norge.

- Norge jobber sammen med Russland i denne saken, skriver han.

Krabbeskandale i Latvia

Dagbladets artikler om uverdige arbeidsforhold om bord latviske krabbefiskebåter har vakt enorm interesse i Latvia. Både på lørdag og søndag var det Latvias mest delte saker.

Og midt i stormen har Didzis Šmits stått. Han er Latvias mest kjente lobbyist, og ble sist i oktober valgt inn som medlem i parlamentet for partiet KPV. KPV står for setningen «Hvem eier staten?».

DET UKJENTE HELVETE: Dagbladet avdekker hverdagen om bord i snøkrabbe-båtene som opererte fra Båtsfjord. Video: Øistein Norum Monsen og Gunnar Thorenfeldt. Klipp: Per Ervland Les saken her: https://www.dagbladet.no/magasinet/krabbekrigens-ofre/70428600 Vis mer

Šmits blir nå nevnt som mulig ny næringsminister, med ansvar for landbruk og fiskeri i Latvia. Men nå har Dagbladets avsløring strødd sand i maskineriet.

«Didzis Šmits har blitt truffet av en internasjonal skandale», står det i en artikkel.

En annen har tittelen «Šmits lobbyist-oppdragsgiver er registrert i en skjønnhetssalong i Litauen».

Søndag kveld publiserte nyhetsnettstedet skaties.lv nyheten at «ministerkandidat nekter å svare på hvilke russiske interesser han lobber for - han skylder på en norskrussisk sammensvergelse».

Samtlige saker var basert på Dagbladets avsløring sist lørdag om «Baltjura-Serviss» og Didzis Šmits.

I artikkelen intervjuet Dagbladet Šmits i rollen som president for organisasjonen European Crabbing Association, som blant annet representerer selskapet «Baltjura-Serviss».

Men etter at Dagbladet stilte spørsmål, før saken ble publisert sist lørdag, har Šmits fjernet hele nettsiden.

Irinas bønn om svar

Dagbladet Magasinet fortalte lørdag om Dimitri Kravtsjenko fra Ukraina som var mannskap på de to fartøyene «Valka» og «Kalmar» som drev fangst etter snøkrabbe i Smutthullet i Barentshavet.

Han forsvant sporløst på havet 4. september i år.

HARDE ANKLAGER MOT DAGBLADET: Sist Søndag anklagde Šmits Dagbladet for å delta i en norskrussisk sammensvergelse.
HARDE ANKLAGER MOT DAGBLADET: Sist Søndag anklagde Šmits Dagbladet for å delta i en norskrussisk sammensvergelse. Vis mer

Tilbake i Odessa sitter Irina og sønnen Timofei i et økonomisk uføre. Hun har gjentatte ganger forsøkt å få svar på hva som egentlig skjedde da ektemannen forsvant.

En av dem som har nektet å svare er Šmits, som gjentatte ganger har nektet å forklare seg overfor Dagbladet.

Dagbladet har sporet opp at latviske Baltjura-serviss er eid av litauisk selskap, som fram til nylig drev en skjønnhetssalong i den litauiske havnebyen Klaipėda. I litauiske dokumenter står en russer fra Vladivostok oppført som eier.

Sent søndag gikk Šmits igjen til angrep på Dagbladets journalister. Han lovet at alt ville bli annerledes når han blir statsråd.

«Selvfølgelig vil nordmenn prøve å gjøre alt for å vinne krabbe-saken så lenge vår regjering ikke er i stand til å forsvare våre interessere (...) Men nå vil vi endelig få en regjering som vil forsvare Latvias interesser», skrev Šmits.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få Šmits til å svare på våre spørsmål. Først og fremst hvem er det han har jobbet for? Hvem er de virkelig eierne av «Baltjura-Serviss», og hvem betaler for krabbeforeningen? Sent søndag kveld hadde vi ennå ikke mottatt noe svar på disse spørsmålene.