Kan bli like stort utslipp som i Rocknes-ulykken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens slepet av forskipet til lasteskipet «Server» pågikk i formiddag, var Kystverket redd for at utslippet etter forliset kunne bli langt verre enn de 270 literene med olje som lakk ut da skipet brakk i to.

Om skottene ikke holder i forskipet, kan ytterligere rundt 300 tonn  olje og drivstoff gå rett i sjøen. «Server» hadde totalt 585 tonn tung bunkersolje og 72 tonn diesel om bord da den grunnstøtte.

Marin diesel blander seg lett i vannmassene. Den har kortere oppholdstid på vannoverflaten enn tyngre olje, men har større giftighet som følge av løselige komponenter. Tung bunkersolje har en lang levetid på overflaten, inntil tre dager, selv under forholdene som er ved Fedje nå.

-Vi frykter at omfanget kan bli like stort som ved Rocknes-ulykken, det er nesten så man er på gråten, sa operasjonsleder Per Odd Krystad i Kystverket til Dagbladet.no i dag tidlig.

Iføle Kystverkets egen rapport om Rocknes-ulykken i 2004 utgjorde oppsamlet olje, oljeemulsjon og oljeholdig avfall  til sammen 226 tonn ren olje. Ombord i fartøyet var det trolig over dobbelt så mye olje, rundt 470 tonn. 

Rundt 150 personer deltok den gang i oljeaksjonen, som var den mest omfattende og kostbare til dags dato i Norge. Mange frivillige meldte seg for å delta i oppsamlingen av olje langs strendene.

Slikt arbeid utgjør stor helsefare og krever egnet verneutstyr.

18 mennesker døde da MS «Rocknes» gikk på grunn og ble liggende med baugen i været i Vatlestraumen i Hordaland 19 januar 2004.

STORT UTSLIPP: Etter den enorme menneskelige tragedien da 18 liv gikk tapt i Rocknes-ulykken, kom oljeutslippet som krevde den største aksjonen i Norge til dags dato. Foto: KYSTVERKET
STORT UTSLIPP: Etter den enorme menneskelige tragedien da 18 liv gikk tapt i Rocknes-ulykken, kom oljeutslippet som krevde den største aksjonen i Norge til dags dato. Foto: KYSTVERKET Vis mer