Kan bli loddtrekning om skoleplasser i Oslo

Høyre er i harnisk etter at Inga Marte Thorkildsens (SV) utvalg har lansert fire mulige alternativer til karakterbasert opptak i Oslo-skolen.

LODDTREKNING OG KVOTERING: Modellene skolebyråd Inga Marte Thorkildsens (SV) utvalg har lansert innebærer alle en eller annen form for loddtrekning eller kvotering. Nå skal de simuleres. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LODDTREKNING OG KVOTERING: Modellene skolebyråd Inga Marte Thorkildsens (SV) utvalg har lansert innebærer alle en eller annen form for loddtrekning eller kvotering. Nå skal de simuleres. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er helt sikker på at elevene ikke setter pris på disse forslagene. I flere av modellene får elevene delt ut et Flax-lodd fra Ap-byrådet som avgjør hvilken skole de kommer inn på og hvordan framtida deres blir. I stedet for at de får mulighet til å påvirke gjennom egen innsats hvor de skal gå på skole, sier byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H).

Han sitter med de fire alternative modellene til karakterbasert opptak foran seg og rister på hodet. Modellene er forslag fra et utvalg satt ned av skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) og de har nå kommet med flere alternativer til at karakterer alene skal avgjøre hvilken videregående skole elever i Oslo kommer inn på.

Disse fire modellene skal nå simuleres og analyseres før utvalget avgir en endelig innstilling, så blir det opp til politikerne. I tillegg simuleres dagens system som referanse.

Her er modellene som er utvalget har kommet fram til:

Karakterer: Skoleplassering etter karakterer. Dette er dagens modell som brukes som sammenlikningsgrunnlag.Loddtrekning: Loddtrekning av alle elever, der man prøver å få flest mulig inn på førstevalget. De som taper loddtrekningen blir plassert på skoler med ledig kapasitet.Kvotering av elever med svake karakterer: De ti prosentene med dårligst karakterer fra ungdomsskolen får velge skole først og får sitt førstevalg innfridd. Resten av skoleplassene er karakterbaserte.Rangering etter skolevalg: Inntaket prioriterer elevene som har skolen på førstevalg foran karakterer. Det vil si at elever med lavere karakterer fra ungdomsskolen vil bli prioritert foran elever med bedre karakterer, hvis de har skolen høyere på ønskelista.Loddtrekning blant primærsøkere til en kvote: 30 prosent av elevplassene blir fylt opp med loddtrekning blant søkerne som har skolen på førstevalg. Resten av elevplassene blir tildelt etter karakterer.

- Jeg forventer at Arbeiderparti og Raymond Johansen gjør det helt klart at alle disse modellene er uaktuelle. Dette er enten lotto eller kvotering som kommer til å ramme både elevene som gjør det bra og dårlig, og det kommer til å føre til taktikkeri, sier Lae Solberg, med henvisning til at skolen man setter som førstevalg vil bety mer i flere av modellene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer