Kan bli løslatt etter blogging om politidrap

Eivind Berges ytringer ikke straffbare, mener lagmannsretten.

Foto: Leif Stang
Foto: Leif Stang Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Gulating lagmansrett mener den oppviglerisiktede bloggeren Eivind Berge har blitt varetektsfengslet på uriktig grunnlag og at han bør løslates.

Blant annet skriver retten at bloggpostene ikke skal tolkes som «fremsatt offentlig» i lovens forstand.

«I foreliggende tilfelle er det tale om ytringer siktede har kommet med på sin "blogg" på internett. Denne kan leses og kommenteres av andre ved at disse søker og logger seg inn på bloggen. Lagmannsretten kan ikke se at dette innebærer en slik mangfoldiggjøring som loven forutsetter», heter det i dagens kjennelse.

Det er ventet at politiet vil anke avgjørelsen til Høyesterett og begjære at Berge holdes fengslet til saken er behandlet i høyeste instans. Det er derfor uklart om bloggeren - som nekter straffskyld - faktisk kan bli sluppet fri fra Bergen fengsel i dag.

Støtter politidrap Det var poster som blant andre Politiets sikkerhetstjeneste mente var oppfordringer til politidrap og konkrete trusler, som utløste arrestasjonen av Berge for tre uker siden. Noen av de kontroversielle ytringene var:

• «Jeg skulle ønske menn som gruppe påførte politiet slike tap at samfunnet ble tvunget til å kalkulere med at de mest hatefulle feministlovene ikke er verd å håndheve»

• «Føler skadefryd over at enda en norsk purkefaen er tatt av dage. Slik skal det gjøres når purken kommer på døren»

• «(...) angrep på politiet er noe som harmonerer 100 prosent med alt jeg står for. Andre drap støtter jeg ikke.»

Berge skrev også om at han «planla» å angripe en politimann med kniv en lørdagskveld på Torgallmenningen i Bergen, og i politiavhør har han bekreftet at han støtter drap på politifolk som et virkemiddel i mannskampen mot feministene.

- Han har oppfordret til og forherlighet drap på politifolk. Politiet ser på dette som en umiddelbar trussel. Vi fryktet at han ville gjøre alvor av truslene innen kort tid, sa politiadvokat Rudolf Christoffersen til bt.no etter pågripelsen.

Straffeloven § 140

«Den, som offentlig opfordrer eller tilskynder til Iværksettelsen af en strafbar Handling eller forherliger en saadan eller tilbyder at udføre eller bistaa ved Udførelsen af en saadan, eller som medvirker til Opfordringen, Tilskyndelsen, Forherligelsen eller Tilbudet, straffes med Bøder eller med Hefte eller Fængsel indtil 8 Aar, dog i intet Tilfælde med høiere Frihedsstraf end to Tredjedele af den høieste for Handlingen selv anvendelige.  

Lige med strafbare Handlinger regnes her Handlinger, til hvis Foretagelse det er strafbart at forlede eller tilskynde».

Tidligere har Berge også vakt oppsikt ved å tilsynelatende gi støtte til Breivik.

«Jeg hadde ingen anelse om at en formidabel aktivist som heter Anders Behring Breivik allerede i årevis hadde drevet en nitidig planlegging av et angrep som ville vise hele verden hva vikingene er laget av», skrev Berge, som seinere tok avstand fra Utøya-angrepet og presiserte at det var politifolk hans aggresjon var rettet mot.

- Innenfor ytringsfriheten I praksis slår lagmannsretten nå fast at forholdet Berge er siktet for er lovlig som meningsytring, forklarer strafferettsekspert John Christian Elden.

Han mener også at Gulating legger til grunn at lignende bloggposter heller ikke vil rammes av den nye straffeloven som snart trer i kraft, selv om  definisjonen av «offentlig framsatt» da blir utvidet og lettere kan ramme internettpublisering.

- Det vil likevel ikke være straffbart etter 2005-loven fordi denne strammer inn hva som er oppvigleri. Der er det lov å «forherlige» forbrytelser men ikke lov til å «oppfordre» til dem, sier Elden til Dagbladet.

- Men dersom forherligelsen hadde knyttet seg til noen enkelt politimann, er veien til straffbare trusler kort, understreker advokaten, som ikke er involvert i forsvaret av Berge.

- Bevisene styrket Mens lagmannsretten er klare på at Berges blogging ikke rammes av Straffelovens §140, mener  politiet på sin side at etterforskningen har styrket saken mot den antifeministiske bloggeren.

- Vi har hatt en gjennomgang av bevisene her i dag, og det har blitt avhørt en rekke vitner. Det har etter politiets oppfatning styrket mistanken mot siktede, både for forholdet han er siktet for, men det har også underbygget faren for gjentakelse av straffbare handlinger, sier politiadvokat Christoffersen til NRK.

Straffeloven § 7 nr. 2

«En Handling ansees forøvet offentlig, naar den er forøvet ved Udgivelse af trykt Skrift eller i Overvær af et større Antal Personer eller under saadanne Omstændigheder, at den let kunde iagttages fra et offentligt Sted og er iagttaget af nogen der eller i Nærheden værende».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer