Kan bli løslatt mot erstatning

SKOPJE (Dagbladet): NATO og Makedonia er nå inne i avgjørende sluttforhandlinger om løslatelsen av den fengslede norske kapteinen Audun Vestli (27). Men Vestli kan ikke håpe på å bli løslatt før NATO har betalt erstatning til familiene til de drepte i bilulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror NATO og makedonske myndigheter vil finne en løsning svært raskt, sier Vestlis forsvarsadvokat Sasha Andonorski til Dagbladet. Andonorski sier at makedonske myndigheter også representerer de etterlatte i spørsmålet om erstatning fra NATO.

For NATO har det nå begynt å haste svært med å få Vestli ut av fengsel. NATOs ambassadør i Makedonia, Hansjürg Eiff, sier til Dagbladet at det kan bli en «snarlig» avtale. Denne kan i beste fall være ferdig forhandlet mandag.

- Men selv om det blir en politisk løsning, må denne godkjennes av påtalemyndigheten og domstolene. Det er helt normalt at slike ting tar tid, påpeker advokat Andonorski.

Konkret skisse

De harde forhandlingene har nå gått inn i en fase der det diskuteres en konkret skisse til en «totalløsning» på krisen.

- Vår holdning er uendret. Vestli må løslates umiddelbart, sier ambassadør Eiff, som i dag møter makedonske myndigheter til nye forhandlinger.

Ingenting å gi

Vestli har nå vært holdt i varetekt i tre uker, trass i at NATO og Makedonia har undertegnet avtaler som gir militært personell trygghet mot å bli arrestert eller satt i fengsel.

NATO har ingenting å gi i spørsmålet om hvem som har myndighet til å dømme i en eventuell straffesak mot kapteinen. Av hensyn til Kosovo-styrkens framtidige arbeidsforhold er det tvingende nødvendig at spørsmålet om domsmyndighet avklares en gang for alle i avtalen.

For Makedonias vaklevorne regjeringskoalisjon har Vestli-saken fått klare politiske overtoner foran presidentvalget i slutten av oktober. En annen grunn til at saken har trukket i langdrag, er at den norske kapteinen uforskyldt er blitt et offer for flere episoder der fulle og brautende KFOR-soldater har irritert lokalbefolkningen.

Det vil hjelpe i forhold til den kritiske opposisjonen dersom myndighetene kan vise til at NATO har betalt full erstatning til familiene.

Også for Norge blir fengslingen alvorligere for hver dag som går. Statssekretær Janne Haaland Matlary i UD frykter at norske soldater kan bli skremt fra å melde seg til tjeneste i Kosovo og Makedonia når de ser at en norsk kaptein holdes i arresten i lang tid og stikk i strid med avtaler.