Kan bli løslatt om fem dager

Politiet forsøkte å drive forskjellsbehandling mellom ekteparet Orderud og de to andre siktede i trippeldrapssaken. Men i går opphevet forhørsretten brev- og besøkskontrollen for Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo. Det er nå en reell mulighet for at løslatelse av en eller flere av de siktede kan skje torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da telefaksen fra forhørsretten tikket inn hos politiet på Romerike i går, oppfattet etterforskningsledelsen fort at de hadde gått på en stjernesmell i retten. Nå kan nemlig alle de fire siktede brevveksle og få besøk fra personer på utsiden av fengselet. Herredsrettsdommer Reidar Otto Weng kjøpte ikke politiets argumentasjon. Wengs ni sider lange kjennelse var så grundig at politiet ikke engang påkjærer den videre til lagmannsretten. - Ut fra den begrunnelse som er gitt, ønsker vi ikke å påkjære, sier politiinspektør Kristin Barth-Larsen ved Romerike politidistrikt til Dagbladet.

Flere smeller

Det nye nederlaget i retten skjer i en periode da tida er i ferd med å løpe fra politiet. De siste ukene har de gått på flere smeller. Flere jurister som Dagbladet har snakket med, mener at det er en reell mulighet for at en eller flere av de siktede kan bli løslatt når politiet i slutten av neste uke ber om forlenget varetektsfengsling. Advokat Tor Kjærvik mener gårsdagens kjennelse får betydning når politiet torsdag skal begjære forlenget varetekt for de siktede. - Da står det et nytt slag i retten, da om løslatelse, sier Kjærvik, som sammen med Lars Grønnerøds forsvarer, Steinar Wiik Sørvik, mener at politiet forskjellsbehandler de siktede. Kjærvik tror til og med at politiet på Romerike kan komme til å løslate ekteparet Orderud for å øke presset på de to andre siktede.

Frustrerte

- Det kan være et alternativ for å få Kirkemo og Grønnerød til å bli frustrerte og gå i avhør igjen. Men uansett hva som skjer, så kommer ikke Kristin Kirkemo til å stille i nye avhør, sier advokat Tor Kjærvik. Advokaten ser heller ikke bort fra at påtalemyndigheten kan komme til å utvide siktelsen mot Kirkemo til også å gjelde den første attentatsaken. Det er allerede gjort i forhold til Lars Grønnerød. - Jeg tror også det er en del av det taktiske spillet som politiet driver med nå, sier Kjærvik.

Svekkes

På mange måter møtte politiet seg selv i døra da de skulle argumentere for at Grønnerød og Kirkemo fortsatt burde ha restriksjoner i varetekt. I gårsdagens kjennelse vektlegger nemlig retten at politiet selv opphevet brev- og besøkskontrollen for Per Kristian og Veronica Orderud. Dette svekker påtalemyndighetens argumentasjon i forhold til de to andre. Veronica Orderuds forsvarer, Frode Sulland, mener de siste kjennelsene peker i retning av at varetektstida nærmer seg slutten. - Politiet vil nå få store vanskeligheter med å begrunne forlenget fengsling med bevisforspillelsesfare, mener Sulland.

Enda klarere

Steinar Wiik Sørvik, som forsvarer Lars Grønnerød, er enda klarere: - Dette viser at tida begynner å løpe fra politiet. Nå må de komme med noe nytt!