Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kim Jong-Uns yngre søster:

Kan bli mektigere i hjemlandet

Kim Yo-Jong etterforskes nå av sørkoreanske myndigheter etter at et samarbeidskontor på grensa mellom Nord-Korea og Sør-Korea ble sprengt. Det kan gjøre henne enda mektigere i hjemlandet.

MEKTIGERE: Kim Yo-Jong kan bli enda mektigere i hjemlandet. Foto: Jorge Silva / Reuters / NTB scanpix
MEKTIGERE: Kim Yo-Jong kan bli enda mektigere i hjemlandet. Foto: Jorge Silva / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Kim Jong-Uns yngre søster, Kim Yo-Jong, etterforskes nå av sørkoreanske myndigheter etter at et nord-sørkoreansk samarbeidskontor ble sprengt i lufta ved grensen mellom de to landene 16. juni. Det skriver AFP.

Truet i forkant

Samarbeidskontoret var lokalisert i den nordkoreanske byen Kaesong. Den sørkoreanske advokaten Lee Kyung-Jae hevder likevel at kontoret var sørkoreansk eiendom ettersom Sør-Korea hadde betalt for oppussing av kontoret.

Samme dag gikk Sør-Koreas gjenforeningsminister av grunnet den økende spenningen mellom de to landene.

SPRENGT: Samarbeidskontoret mellom de to landene ble sprengt den 16. juni. Foto: AP / NTB scanpix
SPRENGT: Samarbeidskontoret mellom de to landene ble sprengt den 16. juni. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Symbolsk etterforskning

Kim Yo-Jong er ansvarlig for Nord-Koreas relasjon til Sør-Korea. Noen dager i forkant av eksplosjonen truet hun med å skape «en tragisk scene ved det ubrukelige samtalekontoret». Hun pekes derfor ut som direkte ansvarlig for eksplosjonen, og Sør-Korea har nå startet etterforskning rettet mot henne.

Etterforskningen av Kim Yo-Jong er et symbolsk tiltak ettersom Sør-Korea ikke har mulighet til å straffe den nordkoreanske lederen dersom hun blir dømt.

Massiv oppmerksomhet

Kim Yo-Jong får stadig nye stillinger og massiv oppmerksomhet i nordkoreanske medier, som for øvrig styres av myndighetene i Nord-Korea. Ifølge CNN er det svært positivt for ens egen posisjon å havne i konflikt med sørkoreanere i nordkoreanske medier.

Siden 2018 har Kim Yo-Jong bygget seg opp som en nøkkelperson i regimets ledelse, og er nå en av de mest høyprofilerte skikkelsene i Nord-Korea.

SATELITT-BILDER: Flere meldinger rundt Kim Jong Uns helsetilstand sier at han skal være alvorlig syk, og lederen for Nord-Korea har heller ikke blitt sett den siste tida. Nye satellittbilder, tatt 21. og 23. april skal vise at Kims 250 meter lange luksustog står ved togstasjonen i byen Wonsan. Video: AP DV via NTB Vis mer

At eksplosjonen fikk oppmerksomhet i internasjonale medier i en tid hvor verden preges av pandemi og uro, anses som svært positivt blant det nordkoreanske folket.

Til tross for Kim Yo-Jongs popularitet i hjemlandet, mener analytikere at en potensiell konflikt med storebroren kan få fatale konsekvenser. Deres felles halvbror, Kim Jong-nam, ble i 2017 drept av nordkoreanske agenter etter å ha kritisert Kim Jong-un i offentligheten. Det skriver CNN.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!