Vær

- Kan bli minus 25

Om man har lyst på plussgrader og sol, bør man nok se etter flybilletter til utlandet fra og med neste uke.

MINUSGRADER: Nordavinden tar med seg vintertemperaturene innover i hele landet i desember. Her fra vinteren ved sjøen i Stjørdal i februar 2021. Krever du plussgrader må du dra utenlands. Foto: Gorm Kallestad / NTB
MINUSGRADER: Nordavinden tar med seg vintertemperaturene innover i hele landet i desember. Her fra vinteren ved sjøen i Stjørdal i februar 2021. Krever du plussgrader må du dra utenlands. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

- Det blir rett og slett kaldt i hele landet, opplyser vakthavende meteorolog Martin Granrød ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Etter en periode med skiftende og ustabilt vær kan meteorologen nå fortelle at vi er på vei inn i vinterværet, med alt som hører til.

I starten av neste uke kommer nemlig arktiske luftmasser inn over Skandinavia, som gradvis kjøler ned Norge.

Og det er ingen tvil om at det blir kaldt, sier meteorologen.

- Om prognosene stemmer så er det ganske sikkert at det blir mye kaldere. Fra neste uke fører kulda med seg nordavinden, som ofte betyr snøbyger langs kysten av landet. Størsteparten av landet ligger litt i le og vil holde seg tørt, sier Granrød.

Trenden snur

I november har det flere ganger blitt satt varmerekorder i Europa, inkludert i Norge. Denne trenden skal altså nå snu, med flere områder som går tosifrede minusgrader i møte.

I områdene hvor det pleier å være kaldest, Finnmarksvidda og de indre områdene av Østlandet, vil temperaturene være på mellom -20 og -25 grader fra midten av uka.

Det vil for det meste være minimalt med nedbør over landet, men Finnmarksvidda, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland, kan forvente både litt sludd og snø fra mandagen.

«Typisk vintervær»

Resten av landet får også kjenne på økende minusgrader, men holder seg for det meste tørt med lett skydekke.

- Det er typisk vintervær med at det er kaldt og tørt de fleste områder. Det ser ikke ut som om det kommer noe mer snø med det første, men snøen som har kommet, blir liggende en god stund, forteller Granrød.

I de sentrale områdene på Øst- og vestlandet kan gradene gå ned til ti minusgrader, den kommende uka. På resten av Vestlandet og i Sør-Norge er det ventet ned mot 20 minusgrader.

- Vinteren er bra timet i år, og vi får en kjølig inngang på desember. Kulda vil sakte, men sikkert, øke, sier Granrød.

Fortsatt håp om hvit jul

Det er med andre ord vanskelig å si hvem som blir værvinner denne uka. Dersom man er glad i det kalde og typiske vinterværet kan man vende snuten mot Finnmarksvidda, men om man ønsker å jakte den siste varmen fra sola er det også muligheter for det.

Det er nemlig sjanser for at sola gløtter gjennom skydekket i Møre og Romsdal, Nordland og Trøndelag i helga, eller nordover fra Stadt på Vestlandet og østafjells i den kommende uka.

Selv om det er for tidlig å kunne garantere en hvit jul, er det fortsatt lov å håpe, sier meteorologen.

- Det er fremdeles et par uker igjen, mye kan skje på den tid.

I helga vil det være skydekke over de fleste delene av landet, og temperaturene begynner allerede sakte, men sikkert å komme innover de fleste steder.

- Hvis man virkelig vil ha plussgrader bør man reise utenlands, råder Granrød.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer