Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan bli NATO-sjef

Kristin Krohn-Devold er kandidat til superstillingen som NATOs generalsekretær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser sentrale kilder fra flere NATO-land til NTB.

Den andre kandidaten er den høyt ansette portugisiske EU-kommissæren Antonio Vitorino.

Kilder fra NATO-land som også er med i EU, sier at det ikke er diskvalifiserende for Krohn Devold at Norge ikke er med i EU, slik formannen i forsvarskomiteen, Marit Nybakk (Ap), antydet mandag.

Det påpekes tvert om at det kan være en fordel med en «brobygger» mellom de to fløyene innad i EU og NATO som kranglet om krigen mot Irak.

I Irak-konflikten sa Norge et sjeldent nei til USAs linje i FN, men Krohn Devold nyter likevel fortsatt stor tillit i Washington. Norge har tradisjonelt sett svært tette bånd til USA og Storbritannia.

Ung kvinne

Krohn Devold har markert seg tydelig innad i forhold til den nødvendige moderniseringen i alliansen - transformasjon, som det heter på NATO-sjargong.

Flere kilder trekker fram at det er et stort pluss for Krohn Devold at hun er kvinne og ung - 41 år gammel.

Men noen påpeker også at hun kan ha vel kort erfaring til å hamle opp med Vitorino, som i dag er EUs justiskommissær, og dessuten er tidligere visestatsminister og forsvarsminister i Portugal.

Kilder utelukker dessuten ikke at Norges utenforskap kan bli brukt mot Krohn Devold når valgkampen går inn i sluttspurten.

Ifølge Reuters støtter Frankrike og andre land som tilhører det utskjelte «gamle Europa» Portugals Antonio Vitorino fordi de ønsker en EU-politiker som kan markere EUs ambisjon om å opprette en egen forsvarsstyrke.

Hysj-hysj

Men åtte av NATOs 19 medlemmer er ikke med i EU, og NTBs kilder sier det foreløpig er vanskelig å splitte tilhengerne av Krohn Devold og Vitorino mellom det «nye» og «gamle Europa» - altså tilhengerne og motstanderne av USAs krig mot Irak.

Det er NATOs råd som skal utnevne en ny generalsekretær etter skotten George Robertson, som trer av ved nyttår.

Valgkampen foregår bak lukkede dører og under en voldsom diplomatisk diskresjon.

Saken kan bli åpent drøftet for første gang på NATOs utenriksministermøte i juni, men det kan også ta lengre tid.

Den eneste kandidaten som åpent har meldt sin interesse, Danmarks tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, er ikke lenger særlig aktuell.

Også den italienske forsvarsminister Antonio Martino skal nå være ute av dansen.

Men flere kilder minner om at det ikke er uvanlig at NATOs generalsekretær er en outsider som snapper toppjobben foran favorittfeltet i siste liten.

(NTB)

IMPONERER:</B> Kristin Krohn-Devold har blitt lagt merke til i kretser helt til topps i NATO-systemet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media