Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skadd for livet i scooterulykke:

Kan bli nektet millionerstatning etter sju år

Leif Arvid ble skadd for livet i en snøscooterulykke på Finnmarksvidda. Tirsdag møter han forsikringsselskapet i retten.

BLODFLEKK: Pilen til venstre på bildet viser en blodflekk politiet fant på en scooter. En DNA-prøve viste at blodet tilhørte Leif Arvidd Ernstsen.
BLODFLEKK: Pilen til venstre på bildet viser en blodflekk politiet fant på en scooter. En DNA-prøve viste at blodet tilhørte Leif Arvidd Ernstsen. Vis mer

19. januar 2013 forandret livet til Leif Arvid Ernstsen fra Alta seg for alltid.

Sammen med seks kamerater var han på Jotka fjellstue på Finnmarksvidda. Hva som egentlig skjedde er det ingen som vet. Eller rettere sagt: Ingen som vil si. Selv husker han ikke.

I RULLESTOL: Leif Arvid Ernstsen fra Alta er i dag pleietrengende 24 timer i døgnet. Foto: Privat
I RULLESTOL: Leif Arvid Ernstsen fra Alta er i dag pleietrengende 24 timer i døgnet. Foto: Privat Vis mer

Leif Arvid ble nemlig funnet livløs i snøen, noen hundre meter fra fjellstua de bodde på. En annen person var også hardt skadd. Alt tydet på at de hadde vært involvert i en scooterulykke. Han var bevisstløs og hardt skadd. Trolig hadde han blitt påkjørt. Men da politiet hadde kommet seg fra Alta og opp til fjellstua, var det ingen av de fem andre i reisefølge som kunne si hva som hadde skjedd. Alle sa de ikke visste eller husket noe som kunne kaste lys over saken.

Etterforskningsleder Kenneth Nilsen sa til Altaposten at stillheten var «påfallende»

- Hadde dette vært guttunger som hadde vært på en fest på fjellet, havnet i en ulykke og så nektet å snakke med politiet, så er det en ting. Mer her snakker vi om godt voksne folk som man må kunne forvente mer av. At godt voksne folk nekter å samarbeide med politiet er rett og slett tåpelig, sa Nilsen til lokalavisa.

Henlagt

Ernstsen kom til bevissthet, men ble delvis lam og fikk en alvorlig hjerneskade som gjør at han har store problemer med å snakke og gjøre seg forstått. Han husker ikke noe fra det som skjedde, og i dag er den tidligere anleggsarbeideren og barnehageassistenten pleietrengende 24 timer i døgnet.

Straffesaken ble henlagt. Politiet kom ingen vei uten et eneste vitne som ville si noe.

ADVOKAT: Christian Lundin, her fotografert sammen med advokat Nadia Hall i forbindelse med klagebehandlingen av 22. juli-ofrenes oppreisningsbeløp for Erstatningsnemnda for voldsofre. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ADVOKAT: Christian Lundin, her fotografert sammen med advokat Nadia Hall i forbindelse med klagebehandlingen av 22. juli-ofrenes oppreisningsbeløp for Erstatningsnemnda for voldsofre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Nå gjør stillheten fra alle de involverte at Leif Arvid og familien hans også kan gå glipp av flere millioner i forsikringsutbetaling.

For hvem var det som egentlig hadde kjørt på ham? Hvilken snøscooter var det som ble brukt? Og hvilket forsikringsselskap var det da som ble ansvarlig?

På en av scooterne fant politiet blodflekker. En DNA-prøve viste at det var Leif Arvids blod, og konklusjonen ble derfor at det trolig var denne scooteren som hadde kjørt på ham og at det var slik skadene ble forårsaket.

Stoppet utbetaling

Scooteren med blodflekkene var forsikret i Fremtind Forsikring. I april 2013, to måneder etter ulykken, fikk forsikringsselskapet tilgang til politidokumentene i saken og i juni samme år erkjente de erstatningsansvar (etter det som kalles objektivt ansvar, et ansvar uten skyld).

Etter at det var innhentet spesialisterklæring vedrørende skadene – og etter å ha utbetalt erstatning med til sammen ca. kr 1,2 millioner for diverse påførte utgifter og inntektstap og erstatning for tapt livsutfoldelse, tilbød Fremtind Forsikring i januar 2018 ham en erstatning på totalt ca. kr 3,7 millioner kroner for å dekke for helseutgifter, ombygging av huset og framtidige tapte arbeidsinntekter til den 100 prosent uføre mannen.

BESTEFORELDRE: Lisbeth og Leif Arvid ble i fjor besteforeldre for første gang.
BESTEFORELDRE: Lisbeth og Leif Arvid ble i fjor besteforeldre for første gang. Vis mer

Leif Arvids familie mente tilbudet var for lavt. Partene har ikke blitt enige, og det viste seg til slutt at saken ville gå til retten.

Tirsdag denne uka skal partene møtes i tingretten i Alta. I en rettsmekling i forkant har forsikringsselskapet tilbudt seg å betale en høyere erstatning enn det som tidligere var tilbudt.

Men i forrige uke, seks og et halvt år etter at de først konkluderte med at de har erstatningsansvar, skrev de et brev der de konkluderte med at de nå mener at de ikke har et slikt ansvar. De mener det nå er tvil om det var scooteren med blodflekkene som var forsikret hos dem som faktisk kjørte på Leif Arvid.

- Dette kom fullstendig overraskende og overrumplende på, sier Christian Lundin, familiens advokat.

- Forsikringsselskapet har hatt tilgang til alle opplysninger, og så seint som i november 2018 innhentet de oppdaterte politidokumenter. Dette viser hvor langt forsikringsselskapet er villig til å gå for å unndra seg erstatningsansvaret, sier han.

Nytt avhør

Bakgrunnen for forsikringsselskapet u-sving er et avhør politiet gjorde i 2017, etter at det hadde gått rykter om at noen hadde tatt en video fra hendelseskvelden som kunne kaste lys over hva som hadde skjedd. Avhøret har ikke ført til noen siktelse fra politiets side. Så seint som i fjor sommer skrev forsikringsselskapet i sitt tilsvar til retten at de mente den måtte utmåle det den fant som riktig erstatning.

- Ikke på noe tidspunkt hittil i saksforberedelsen har de hatt innvendinger til at de har erstatningsansvar for ulykken, og så kommer de med dette nå. Jeg har ikke noe ønske om å forhåndsprosedere en sak som skal for retten, men dette er stygg saksbehandling, sier Lundin.

Advokaten mener selskapet driver med en det han kaller bevisst utsultingstaktikk overfor familien.

- Ulykken har ført til store økonomiske problemer for familien. De har måttet tilpasset boligen, og de har en rekke utgifter til logoped, transport, trening, behandlinger og bistand, sier Lundin.

Leif Arvids kone Lisbeth Erntsen Gallavara er skuffet over avgjørelsen.

- Jeg er sjokkert. Det er en stor tilleggsbelastning oppå alt det andre vi har vært gjennom, sier hun til Dagbladet.

Leif Arvid er avhengig av hjelp døgnet rundt. De får hjelp fra det offentlige, men flere timer hver dag og hver natt er hun alene med ham.

- Han har mye mareritt om nettene. Han våkner og er urolig. Han snakker om uvær og en påkjørsel. Jeg tror han har mareritt om det som skjedde der oppe, sier Lisbeth Erntsen Gallavara.

Hun er også skuffet over de seks andre mennene som var med på turen.

- Det er folk som vi tidligere omgikk. I dag ser vi ingen av dem.

Leif Arvid og Lisbeth har to sønner. Den yngste bor fortsatt hjemme, mens den eldste har flyttet ut. I fjor ble de besteforeldre for første gang.

- Han er stolt av at han har blitt bestefar. Men han får jo ikke gjort mye av det vanlige besteforeldre gjør. Det er vanskelig for ham, sier hun.

- Umulig

Hvis forsikringsselskapet skulle få medhold i at det er så stor tvil om at scooteren de hadde forsikret var involvert, mener advokat Lundin det vil være umulig å finne ut hvilken scooter det i så fall var.

- Når ingen av dem som var der vil snakke og det skjedde for så lang tid siden, er det sannsynligvis umulig å finne ut av. Da vil det ikke være noen å rette erstatningskravet mot, og en håpløs situasjon for familien. På bakgrunn av erkjennelse av erstatningsansvar fra Fremtind Forsikring i 2013 har familien i flere år forholdt seg til at Fremtind Forsikring var riktig forsikringsselskap, sier Lundin.

Fikk ikke dokumenter før 2019

Kristin Vetleseter, kommunikasjonsdirektør i Fremtind forsikring, skriver i en e-post til Dagbladet at de ba politiet om å få oppdaterte politidokumenter i saken i november 2018.

- Dette mottok vi aldri. Vi har derfor ikke fått noen nye opplysninger om ansvarsforholdet i saken før vi den 18. desember 2019 mottok prosesskrivet til retten fra Ernstsens advokat. Der ble det anført og dokumentert, gjennom politiavhør og sakkyndig uttalelse, at det har vært to snøscootere involvert i hendelsen. Videre ble det anført at Ernstsens skade sannsynligvis ikke skyldes sammenstøtet med skiløperen (en skiløper i følget ble også skadet samme kveld, journ.anm.), men er påført av en annen snøscooter. Det er på bakgrunn av dette at vi har endret påstand i saken, skriver Vetleseter i e-posten.

- Dette er en vanskelig sak, og vi forstår at det er en krevende situasjon for Ernstsen og hans familie. Det er viktig å nevne at Ernstens er sikret full erstatning etter bilansvarsloven også dersom det er en ukjent snøscooter som har forårsaket skaden. I slike tilfeller rettes erstatningskrav til Trafikkforsikringsforeningen (TFF), skriver kommunikasjonsdirektøren og legger til at de ikke ønsker å kommentere saken ytterligere fordi den skal opp for retten.

Ernstsens advokat mener at det forsikringsselskapet som må kjøre en egen sak om tilbakebetaling (regress) mot Trafikkforsikringsforeningen hvis de ikke erkjenner ansvar i saken.

- Det er brutalt å prøve å velte dette ansvaret over på den skadde mannen og hans familie, sier Christian Lundin.

Han antar at et krav mot TFF kan være foreldet, med henvisning til Fremtinds ansvarserkjennelse og passivitet.

- En usikkerhet omkring dette kan ikke veltes over på den hardt skadde mannen. Selskapet har hatt alle opplysninger tilgjengelig og kunne gjort andre undersøkelser hvis det ønsket det. I stedet for ble det erkjent erstatningsansvar for 6,5 år siden og den skadde mannen og hans familie har innrettet seg etter det, sier Lundin.