Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan bli nødt til å beordre helsepersonell til distrikene

Stengningen av luftrommet over Norge er den alvorligste utfordring akuttberedskapen innenfor helsevesenet noen gang har stått overfor.

STÅR PÅ BAKKEN: Pilot Bo Conneryd i Norsk luftambulanse har rolige dager så  lenge luftrommet over Norge er stengt. Redningshelikoptrene og Luftambulansene står på bakken over hele landet. Foto: Morten Holm / Scanpix
STÅR PÅ BAKKEN: Pilot Bo Conneryd i Norsk luftambulanse har rolige dager så lenge luftrommet over Norge er stengt. Redningshelikoptrene og Luftambulansene står på bakken over hele landet. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det kan bli aktuelt med beordring av helsepersonell. Vi vil først lytte til hva de forskjellige helseforetakene sier. Dersom situasjonen ikke håndteres tilfredsstillende i distrikene, vil beredsskapslovgivningen tre i kraft, sier assisterende direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til Dagbladet.

- Det betyr at helsepersonell i vil kunne bli beordret ut i distrikene for å tilfredsstille behovet.

AlvorligStengingen av luftrommet over Norge og våre naboland er den alvorligste akuttberedskapen innenfor helsevesenet noen gang.

- Vi har bedt våre fagfolk innenfor akuttmedisin om å ta en hensiktsmessig vurdering utfra situasjonen. Dette handler om de pasientene som normalt ville bli sendt til større sykehus, sier kommunikasjonsdirektør Tor Harald Haukås i Helse Midt-Norge.

Dette gjelder spesielt hjerteinfarkt, hjerneblødning, kompliserte fødsler og ulykker. Helsemyndighetene vil også møte utfordringen ved å flytte leger og annet helsepersonell ut mot distriktene der folk bor, og ved å bemanne vanlige ambulanser med leger.

Brannvesnet koblet inn- Vi har håndtert dårlig vær som gjør at man ikke kan fly før, men dersom situasjonen er langvarig, må vi se om vi kan flytte ressursene nærmere, sier Haukås til Dagbladet. Han forteller at det handler om både kompetanse og medisinsk utstyr.

ASKESKY: Meteorologisk institutt har tilgang til beregningsmodeller som tar utgangspunkt i en kilde som sprer partikler (for eksempel en vulkan i utbrudd). Modellen kalles SNAP. Med dette som grunnlag, og med tilgang på all relevant værinformasjon, kan instituttet beregne askeskyens bane de nærmeste dagene. Slik vil det se ut i morgen fredag 16. april kl 11.
Foto: Meteorologisk institutt / Scanpix
ASKESKY: Meteorologisk institutt har tilgang til beregningsmodeller som tar utgangspunkt i en kilde som sprer partikler (for eksempel en vulkan i utbrudd). Modellen kalles SNAP. Med dette som grunnlag, og med tilgang på all relevant værinformasjon, kan instituttet beregne askeskyens bane de nærmeste dagene. Slik vil det se ut i morgen fredag 16. april kl 11. Foto: Meteorologisk institutt / Scanpix Vis mer

- Dette er noe vi ønsker en faglig begrunnelse for, og denne vurderingen har vi bedt om.

Helse Nord opplyser at de vil ta vurderinger på dette utover ettermiddagen.

Helse Vest har allerede inngått avtaler med ulike virksomheter og bedrifter som driver med båt for å benytte disse for å hente pasientene på øyene rundt Stavanger. Brannvesnet vil også utføre oppdrag.

- Vi har også styrket ambulansenene med blant annet mannskapet som vanligvis sitter i luftambulansene. Vi følger situasjonen nøye, og utelukker ikke å beordre helsepersonell ut til distrikene. Vi har ny kontakt med helseforetakene i morgen, og vil vurdere behovet, sier kommunikasjonsdirektør Bjørg Sandal i Helse Vest.

Luftfartsdirektør Heine Richardsen sier de kan vurder å gi luftambulansetjenesten tillatelse til å fly lavt. Forutsetningen er at de er sikre på at de lave luftlagene er tilnærmet partikelfrie. Problemet er at meteorologene selv må opp i fly for å få sikre data om dette.

FLYENE STÅR: Flere titusener med flypassasjerer har blitt rammet. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
FLYENE STÅR: Flere titusener med flypassasjerer har blitt rammet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!