Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Löfven prøver på nytt i svensk valgkaos

Kan bli nødt til å samarbeide med erkerivalen

Stefan Löfven får to uker på seg på å stable en styringsdyktig regjering på beina. Centern-leder Annie Lööf ber ham sette seg ned med Moderaternas Ulf Kristersson.

FUNGERENDE STATSMINISTER: Stefan Löfven leder for tida et forretningsministerium etter at han ble kastet 25. september. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB Scanpix
FUNGERENDE STATSMINISTER: Stefan Löfven leder for tida et forretningsministerium etter at han ble kastet 25. september. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Situasjonen er fastlåst, og jeg tror det er svært viktig at Moderaterna og Socialdemokraterna begynnner å snakke med hverandre, sa Lööf ifølge Expressen under et pressemøte i Riksdagen mandag.

Hun understreker at Centern fremdeles ønsker å holde den borgerlige Alliansen samlet, selv om Moderaternas leder Ulf Kristersson søndag ga opp sine forsøk på å stable en regjering på beina. Til nå har Moderaterna og Socialdemokraterna blankt avvist alle forslag om en storkoalisjon, men et tettere samarbeid på tvers av de politiske fløyene kan tvinge seg fram.

LYKTES IKKE: Moderaternas Ulf Kristersson (nr. to fra venstre) lyktes ikke i sitt forsøk på å danne regjering. Her med Alliansens øvrige partiledere Annie Lööf (Centern), Ebba Busch Thor (Kristdemokraterna) och Jan Björklund (Liberalerna).
Foto: Stina Stjernkvist/TT/NTB SCANPIX
LYKTES IKKE: Moderaternas Ulf Kristersson (nr. to fra venstre) lyktes ikke i sitt forsøk på å danne regjering. Her med Alliansens øvrige partiledere Annie Lööf (Centern), Ebba Busch Thor (Kristdemokraterna) och Jan Björklund (Liberalerna). Foto: Stina Stjernkvist/TT/NTB SCANPIX Vis mer

Lööf som selv er en outsider til statsministerposten, ønsker uansett at det samarbeides på tvers av blokkgrensene. Hensikten hennes er å hindre at fløypartiene Vänsterpartiet og Sverigedemokraterna får avgjørende innflytelse.

- Vi må finne en vei mellom V og SD. Jeg er klar over at det er mange nei akkurat nå, men mitt ja handler om å finne blokkoverskridende løsninger, sa hun.

Vil ta tid

Riksdagen kastet Löfvens regjering 25. september, og han har siden vært leder for et forretningsministerium. Slik kan det fortsette enda et godt stykke tid.

- Det kommer til å være et antall uker framover hvor vi trenger å sette oss ned, de seks partiene mellom fløypartiene, og prate med hverandre, sa Lööf.

Andreas Norlén, som er Riksdagens talmann, motstykket til vår stortingspresident, møtte mandag de ulike partilederne for å finne ut hvem som skal få oppdraget med nye regjeringssonderinger.

- Jeg har gitt Stefan Löfven et sonderingsoppdrag som varer i to uker, sa Norlén under en pressekonferanse i Riksdagen mandag ettermiddag.

Den svenske grunnloven setter ingen nøyaktig tidsgrense for hvor lenge slike sonderinger kan pågå, men arbeidet skal gjøres så hurtig som mulig, understreker talmannen.

- Vi får ha litt tålmodighet, sa Norlén.

- Er beredt

Löfven som ledet Socialdemokraterna til det svakeste valgresultatet i historien tidligere i høst, var den første av partilederne som talmannen møtte mandag morgen.

Budskapet fra lederen av Aps svenske søsterparti ga beskjed om at han var klar til å danne en ny regjering.

– Det beste for Sverige ville være et blokkoverskridende samarbeid. Jeg står til talmannens disposisjon med å lede prosessen og komme fram til en slik løsning, sa Löfven ifølge NTB på en pressekonferanse like etter møtet med talmannen.

Om det blir Löfven som får ansvaret for å innlede nye regjeringssonderinger, vil talmannen kunngjøre på en pressekonferanse klokken 14.30 mandag.

- Realiteten er jo at Stefan Löfven bare kan bli statsminister igjen med støtte eller toleranse fra deler av Alliansen, skriver Moderaternas tidligere leder og utenriksminister Carl Bildt på Twitter.

Skulle også Löfven mislykkes i å danne regjering, kan det bli utskrevet nyvalg, kanskje allerede før jul. Det vil i så fall bli første gang siden 1958 at noe slikt skjer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!