Coronavaksine:

- Kan bli nødvendig med gjentatte stikk

Regjeringen har besluttet at alle over 18 år skal få tilbud om en tredje vaksinedose. Det kan imidlertid bli behov for gjentatte vaksinedoser, ifølge FHI-direktøren.

TREDJE DOSE: Regjeringen har besluttet å tilby den voksne befolkningen en tredje dose med coronavaksine. FHI-direktør Camilla Stoltenberg forteller at det foreløpig er begrenset med kunnskap om effekten av denne. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
TREDJE DOSE: Regjeringen har besluttet å tilby den voksne befolkningen en tredje dose med coronavaksine. FHI-direktør Camilla Stoltenberg forteller at det foreløpig er begrenset med kunnskap om effekten av denne. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

- Om det blir nødvendig årlig eller annethvert år, det er vanskelig å si, men vi må være forberedt på at det kan være nødvendig med gjentatte vaksiner, og det er vi jo forberedt på fra for eksempel influensa, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg til Dagbladet.

Hun er imidlertid klar på at dette er spekulasjoner, og ikke noe som er skrevet i stein.

Kommunene er allerede godt i gang med å tilby en tredje vaksinedose til alle over 65 år, og nå står helsepersonell for tur.

Deretter er regjeringens plan at alle mellom 18 og 64 år skal tilbys et tredje stikk - minst seks måneder etter at vaksinedose nummer to ble satt. Trolig vil arbeidet med dette gå i gang på nyåret.

FLERE TURER: Tur nummer tre til vaksinasjonssenteret blir ikke nødvendigvis den siste, ifølge FHI-direktøren. Foto: Torstein Bøe / NTB
FLERE TURER: Tur nummer tre til vaksinasjonssenteret blir ikke nødvendigvis den siste, ifølge FHI-direktøren. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

- Betydelig reduksjon

For coronavaksinene har vist seg å ha redusert effekt over tid, og den siste tida har antallet fullvaksinerte smittet med coronaviruset som legges inn på sykehus, økt. Flere kommuner opplever også rekordsmitte, med mange fullvaksinerte blant de smittede.

- Der er det en reduksjon på effekten av smittespredning, som i noen studier ser ut til å være betydelig og ganske rask. Særlig blant de eldste som har det mest skrøpelige immunapparatet og flest underliggende sykdommer. Så sånn sett er dette noe vi regnet med, men vi får stadig ny informasjon om det, sier Stoltenberg.

Da vaksinene kom, var det med informasjon om hvordan de slo ut på symptomatisk sykdom og alvorlig sykdom, men i liten grad på smittespreding, forklarer hun.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sa søndag til NTB at mange nok har overvurdert vaksinenes effekt mot smitte.

IKKE OVERRASKET: Assistereden helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener at smitteøkningen på sensommeren og i løpet av høsten, ikke har vært spesielt overraskende gitt den økte kontakten mellom mennesker etter gjenåpningen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
IKKE OVERRASKET: Assistereden helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener at smitteøkningen på sensommeren og i løpet av høsten, ikke har vært spesielt overraskende gitt den økte kontakten mellom mennesker etter gjenåpningen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Mange har nok overvurdert den smittebegrensende effekten av vaksinene, sa han.

I FHIs siste ukesrapport kommer det fram at 135 coronapasienter ble innlagt i uke 44, en økning for fjerde uke på rad. Vaksinasjonsstatus var tilgjengelig for 120 av pasientene i uke 44, og viser at 61 pasienter, 51 prosent, var fullvaksinert mot coronaviruset. 56 personer, altså 47 prosent av pasientene, var uvaksinerte.

Insidensen, antallet nye tilfeller av innleggelser, er imidlertid betydelig høyere blant uvaksinerte enn vaksinerte, skriver FHI. Særlig har den gjennomsnittlige insidensen økt blant personer over 75 år og uvaksinerte personer i alderen 45 til 64 år, i uke 44.

- Er dere overrasket over at fullvaksinerte ikke er bedre beskyttet?

- Vi har sett dette skje i andre land før det skjedde i Norge, så vi har vært forberedt på det. Men det er klart at det har vært stor usikkerhet da vaksinene kom om deres effekt på smittespreding, sier Stoltenberg.

ØKNING: Avdelingsleder i FHI, Line Vold svarer på spørsmål om den økte coronasmitten. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier. Vis mer

- Dårligere mot delta

- Vil det være behov for å justere vaksinene?

- Slik det ser ut nå, så er det ikke så stort behov for det, men det planlegges for det, og man har beredskap til å gjøre det. Foreløpig er det undergrupper av deltaviruset som dominerer, og de er ikke så vesentlig forskjellige at man har trengt en ny vaksinetype. Men vaksinene virker jo noe dårligere mot deltavarianten enn mot alfa, sier Stoltenberg.

Hun er også klar på at vaksinene som er i bruk i dag, har vist veldig god effekt i å beskytte mot alvorlig sykdom i den voksne befolkningen generelt - altså hos personer uten nedsatt immunforsvar og underliggende sykdommer.

Uenighet om dose tre

Til tross for at det er besluttet at alle over 18 år skal tilbys en tredje dose, er det imidlertid foreløpig begrenset med kunnskap om effekten av denne dosen, forklarer Stoltenberg.

I FHIs faglige grunnlag, som de har overlevert Helsedepartementet, kom det fram at det hersker en uenighet innad i instituttet om behovet for en tredje dose.

- Det er helt udramatisk og vanlig at vi har den typen diskusjoner, men det er ikke alltid at vi beskriver det i detalj i en oppdragsbesvarelse slik vi har gjort her. Vi gjorde det her fordi det gikk veldig raskt, så vi fikk ikke avklart det internt før det gikk ut, sa Stoltenberg til NTB fredag.

SKJERPES: Antall innlagte coronapasienter har økt de siste ukene - nå innføres nye tiltak. Vis mer

Regjeringen har bedt FHI om å gjøre løpende nytte-risiko-vurderinger av dose tre.

- Oppfriskningsdose for voksne vil kunne bidra til bedre beskyttelse mot sykdom, og til at færre smitter videre. Men vi trenger mer kunnskap om dette. Derfor har vi bedt FHI om å gjøre løpende vurderinger av nytte og risiko ved oppfriskningsdose for voksne, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) på fredagens coronapressekonferanse.

Kommunene bes om å prioritere å gi første og andre vaksinedose til dem som ennå ikke har fått det, samt oppfriskningsdose til dem over 65 år, dem med svakt immunforsvar og til helsepersonell, før personer mellom 18 og 64 år tilbys oppfriskningsdose.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer