HET KANDIDAT: Marita Moltu fra Krf kan bli ny ordfører i Bergen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HET KANDIDAT: Marita Moltu fra Krf kan bli ny ordfører i Bergen. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Kan bli ny ordfører i Bergen

Marita Moltu fra Krf kan bli den nye ordføreren i Bergen. Både Høyre og Arbeiderpartiet har et godt øye til henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Med utgangspunkt i de siste meningsmålingene mener professor Frank Aarebrot at Høyre ikke vil få nok oppslutning til at partiet klarer å beholde ordfører Trude Drevland.

- Jeg kan ikke se at Høyre blir store nok til å beholde ordføreren, men jeg ser at Høyre, Krf og Venstre kan bli store nok til å danne nytt byråd sammen. Da vil det være naturlig at Marita Moltu fra Krf får ordførervervet og Martin Smith-Sivertsen blir byrådsleder. I dette tilfellet vil Frp kunne bli kastet ut, sier Aarebrot.

Han ser også at Marita Moltu kan bli ordfører om Arbeiderpartiet, Krf og Venstre danner nytt byråd. Da blir Harald Schjelderup byrådsleder. Han må ha en kvinne som ordfører og Marita Moltu er en klar kandidat.

- Kan løse stridsspørsmål - Hvis derimot Arbeiderpartiet, SV og Krf får tilstrekkelig med stemmer til å danne byråd, så tror jeg SVs Oddny Miljeteig vil bli ordfører. Det er min favorittkonstellasjon og vil bli et kreativt alternativ til de som sitter i dag. Da vil det også være stor sannsynlighet for at det store stridsspørsmålet i Bergen blir løst, at bybanen vil gå over Bryggen, sier Frank Aarebrot.

Han legger til at det er Marita Moltu som kommer opp som den heteste kandidaten i de fleste konstellasjonene.

Marita Moltu (47) har politisk erfaring som kommunalråd og gruppeleder for KrFs bystyregruppe. Hun har yrkesbakgrunn fra Statoil i Stavanger og Bergen, er fra Sandnes, men har bodd i Bergen de siste 20 åra. Hun er medlem i Credokirken, og kan tale i tunger, et bønnespråk som brukes i frimenigheten.

Markant politiker Oddny Miljeteig (60) ble valgt til nestleder i SV i mars i år. Under valgkampen har hun fått behandling for brystkreft, og har derfor ikke deltatt aktivt. Hun har vært en markant politiker i mange år, er gruppeleder for SVs bystyregruppe og nestleder av bystyrets kultur- og næringskomité. Hun har tidligere vært kommunalråd i Bergen som leder av bystyrets oppvekstkomité og bystyrets helse- og sosialkomité.

Arbeiderpartiets Harald Schjelderup (47)  vil mest sannsynlig bli den neste byrådslederen i Bergen. Han er gruppeleder for partiets bystyregruppe og nestleder i bystyrets finanskomité. Han ble politisk sekretær for ordfører Anne-Grete Strøm-Erichsen i 1999 og som rådgiver i byrådet fra 2000 til 2003. Schjelderup har vært informasjonssjef i Statoil og daglig leder i O. Kavli og Kavlifondet. I Bergen markerte han seg også i det utsatte vervet som styreleder i Sportsklubben Brann. Han sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre.

- Desperate Martin Smith-Sivertsen (50) har vært byrådsleder i Bergen siden oktober 2014. Han er utdannet jurist og har drevet med eiendomsinvesteringer gjennom familieselskapet Smith-Sivertsen AS. Han var medlem av bystyret i Bergen i perioden 1991 til 2003.

KAN VÆRE FERDIG SOM ORDFØRER: Trude Drevland kan være endelig ferdig som ordfører i Bergen.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
KAN VÆRE FERDIG SOM ORDFØRER: Trude Drevland kan være endelig ferdig som ordfører i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Professor Frank Aarebrot tror verken Høyre eller Arbeiderpartiet inngår i en konstellasjon med Miljøpartiet De Grønne.

- Her er det riktig nok en forskjellig mellom Oslo og Bergen. I Oslo har Høyre gitt klar beskjed om at partiet ikke kan samarbeide med Miljøpartiet De Grønne. I Bergen er Høyre så desperate at de ikke har avvist denne muligheten, men jeg tror ikke de får støtte i partiorganisasjonen til å støtte et parti som vil redusere folks inntekter, sier Aarebrot.

KAN BLI ORDFØRER: Oddny Miljeteig kan bli ordfører i Bergen.
Tomm W. Christiansen / Dagbladet
KAN BLI ORDFØRER: Oddny Miljeteig kan bli ordfører i Bergen. Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer