Kan bli ny PST-sjef i dag

I dag blir politimesteren i Vestfold, Marie Benedicte Bjørnland, utnevnt til ny sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

NY PST-SJEF: Marie Benedicte Bjørnland blir den nye PST-sjefen etter at Janne Kristiansen gikk av i januar.  Foto: Kurt Andrê Høyessen / SCANPIX .
NY PST-SJEF: Marie Benedicte Bjørnland blir den nye PST-sjefen etter at Janne Kristiansen gikk av i januar. Foto: Kurt Andrê Høyessen / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Den nye PST-sjefen skal presenteres av justisminister Grete Faremo klokka 12.15 i dag. Marie Benedicte Bjørnland er innstilt som den nye sjefen slik Dagbladet skrev første gang i april i år.

Marie Benedicte Bjørnland ble født 30. april 1965 i Kristiansand. Hun har flyttet flere ganger og vokste opp i Lier og Sandefjord.

Hun har vært dommerfullmektig i Skien og Porsgrunn, men har praktisk talt vært i politiet hele sitt yrkesliv, i alt i 20 år.

Sterk jurist En viktig årsak til at Marie Benedicte Bjørnland blir valgt som ny sjef for Politiets sikkerhetstjeneste skal være at hun beskrives som sterk faglig i den juridiske delen av jobben. Hun skal også være god i organisasjonsutvikling, kanskje spesielt til å omsette politikk til praktisk virksomhet i politietaten.

Hun skal også ha et godt ord på seg i Justisdepartementet. Da Marie Benedicte Bjørnland ble politimester i Vestfold overtok hun jobben etter Hans Sverre Sjøvold. Han er i dag ekspedisjonssjef i politiavdelingen i Justisdepartementet.

Har gått gradene Det er Justisdepartementet og ikke Politidirektoratet som har ansvaret for ansettelsen av ny PST-sjef. Sikkerhetspolitiet rapporterer direkte til departementet og er ikke underlagt direktoratet.

Marie Benedicte Bjørnland har gått gradene i politiet. Hun har vært politiadjutant, politiinspektør, påtaleleder og visepolitimester, før hun fikk jobben som politimester i Vestfold politidistrikt for sju år siden.

Det meste av tida hennes går med til jobb og familie. De bor i Sandefjord. Hun er ellers glad i å gå i fjellet, gjerne i Jotunheimen. Om sommeren velger hun skjærgården.

Krevende jobb Etter at Janne Kristiansen gikk av som PST-sjef i januar i år har nestkommandere Roger Berg fungert i stillingen.

De andre som har søkt på stillingen er politimester Christine Fossen i Søndre Buskerud, generalmajor Tor A. Sandli fra Moss, UNE-direktør Terje Sjeggestad, daglig leder Henning Anders Eskeland fra Bærum og tidligere TV 2-topp Arne Harbitz Anker-Jensen, som nå er bosatt i Sveits.

Marie Benedicte Bjørnland går til en krevende jobb. Siden 1990 har åtte kvinner og menn styrt Politiets sikkerhetstjeneste. Flere av dem har i virkelighet fått beskjed om å gå, mens andre har vikariert i kortere perioder for å rydde opp.

Svein Urdal, Hans Olav Østgaard og Janne Kristiansen forsvant mer eller mindre frivillig fra jobben. Jørn Holme fikk ikke fornyet åremålet.
Jan Grøndahl, Ellen Holager Andenæs og Roger Berg har fungert i kortere perioder. Per Sefland var sjef fra 1997 og fram til 2004. Ingen av disse fikk riper i lakken.